Mainos

Gramex joutuu palauttamaan ravintoloilta perimiään maksuja

Gramexin palautettavaksi määrätty summa kohoaa kymmeniintuhansiin euroihin. Suurin potti, 33 000 euroa, menee Sokotelille.

Tekijänoikeusjärjestö Gramex joutuu palauttamaan ravintoloilta perimiään korvauksia. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Gramexilla ei ollut oikeutta ottaa ravintoloilta tekijänoikeusmaksuja radion soittamisesta vuosina 1991-1995. Oikeus katsoi, että radion soitto ravintolassa ei tuolloin kuulunut Gramex-maksun piiriin. Nykyään siitä sen sijaan pitää maksaa korvauksia.

Maksuista nosti kanteen 13 ravintola- ja hotelliyhtiötä. Joukossa olivat muun muassa Cumulus, Sokotel ja Rantasipi. Gramexin palautettavaksi määrätty summa kohoaa kymmeniintuhansiin euroihin. Suurin potti, 33 000 euroa, menee Sokotelille.

Riidan juuret juontavat kauas. Tulkintaa asiassa haettiin jo kymmenen vuotta sitten välimiesoikeudessa, joka päätti, että ravintoloiden täytyy maksaa Gramexille.

Päätöksen perusteella osapuolet tekivät asiasta kirjallisia sopimuksia, joista osaan liitettiin erillinen ehto. Ehdon mukaan Gramex palauttaa korvaukset, jos asiasta saadaan toisensuuntainen tuomio. Sellainen tuli myöhemmin korkeimmasta oikeudesta.

Gramex palautti maksut niille ravintoloille, joiden sopimuksissa oli sitä koskeva ehto. Sen jälkeen myös muut ravintolat alkoivat perätä rahoja oikeusteitse. Helsingin käräjäoikeus antoi asiasta ratkaisun tänään.

Gramex ilmoitti heti vievänsä jutun hovioikeuteen. Järjestö kummeksuu sitä, että radion soittaminen olisi ollut ainoa poikkeus, josta Gramex-korvausta ei tarvinnut maksaa.

Toimitusjohtaja Hannu Marttilan mukaan on ikävää kiistellä lain sanamuodon takia syntyneistä epäselvyyksistä varsinkin, kun lakia on sittemmin muutettu.

- Emme kuitenkaan kerää korvauksia itsellemme vaan muusikoille ja tuottajille, joten toisten rahoja ei voi noin vain antaa pois, toimitusjohtaja Marttila summasi tuoreeltaan käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.