Grahn-Laasonen: Soidensuojeluohjelma jatkuu, tavoitteet samat

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vakuuttaa, ettei soidensuojeluohjelma ole vaarantumassa. Grahn-Laasonen kertoi aiemmin tänään, että on määrännyt virkamiehet selvittämään, voitaisiinko soidensuojelussa edetä vapaaehtoisuuden pohjalta.

Grahn-Laasosen avaus on saanut ympäristöjärjestöt takajaloilleen. Ministeri ilmoitti asiasta vain muutamaa kuukautta ennen kuin suojeluohjelman täydennystä selvittävän työryhmän oli määrä saada työnsä päätökseen.

Grahn-Laasonen korostaa, että soidensuojeluohjelma jatkuu ja sen tavoitteet ovat edelleen samat. Hänen mukaansa nyt on hyvä hetki selvittää vapaaehtoisuutta.

– Työryhmä on tehnyt ison ja arvokkaan työn soiden kartoituksessa. Se on tämän jatkotyön pohjana, ja siltä pohjalta jatketaan eteenpäin. Kartoitustyö on tehty, nyt lähdetään toteuttamiskeinojen maailmaan. Tämä on juuri oikea hetki miettiä, miten etenemme asiassa ja selvitämme, voitaisiinko siinä edetä enemmän vapaaehtoisuutta painottaen, hän sanoi STT:lle.

Grahn-Laasosen mukaan vapaaehtoisuus on toiminut hyvin metsiensuojeluohjelma Metsossa.

– Metso on ollut menestys, ja siinä on päästy eteenpäin hyvässä yhteisymmärryksessä juuri siksi, että se on perustunut vapaaehtoisuuteen. Kun meillä on tästä toimiva esimerkki, miksi emme kokeilisi sitä myös soiden suojeluohjelmassa.

– Ymmärrän toki, että metsäkohteiden suojeluun verrattuna tässä on enemmän haasteita, koska suot pitää suojella kokonaisuuksina. Olen pyytänyt selvittämistä, ja sitäkin käydään läpi. Kun tehdään asioita vapaaehtoisuuden kautta, saamme varmasti motivaatiota lisättyä ja ihmisiä sitoutumaan soiden suojeluun.

Ministeri ei usko, että vapaaehtoisuuden selvittämisellä on vaikutusta suojeluohjelman kokonaisaikatauluun.

– Etenemme mahdollisimman nopeasti, mutta tämä on iso suojeluohjelma. Kaikki suojeluohjelmat ovat pitkiä prosesseja. Joka tapauksessa on kyse vuosien projektista.

 

Lue myös:

    Uusimmat