Mainos

Gradua vaille valmis Tommi syytti itseään patalaiskaksi – vajosi itsemurha-ajatuksiin, paino tippui 10 kiloa: "Avoimuus auttoi eniten"

2:15

Luontaisesti iloinen Tommi Marjanen huomasi kesällä 2015 kadottaneensa nauramisen taidon. Työt eivät enää sujuneet – sängynpohja häämötti. Pidempi sairauslomakausi katkaisi kiireen ja lopulta todellinen apu löytyi siitä, että mies alkoi avautumaan.

1:18

– Perustimme bändikollektiivin kauppakorkeakoulussa. Meillä oli iltamat ja siellä uskalsin kertoa asiasta. Murruin ihan täysin, mutta kaikki tulivatkin halaamaan. Se oli siisteimpiä hetkiä.

– Kuulin, että muilla saattaa olla samanlaisia ongelmia eli että en ole ongelmani kanssa yksin. Ajattelin, että jos pystyn itse omalla tarinallani auttamaan, niin kaverini pystyvät olemaan avoimia minulle. Sehän on siisteintä, mitä pystyy tekemään.

1:17

Ajatuksena "kertoa kaikille"

Näin Tommi Marjanen avasi yhden käännehetkensä masennuksensa keskellä. Hän ymmärsi, että puhuminen on lääke toipilaasta täyteen elämään.

Marjanen avautui tilanteestaan myös internetissä ja sai rohkeudestaan hyvää palautetta. Lauteilla muhisi idea.

– Olin uimassa kaverini kanssa ja saunassa tuli mieleen, että "miksei mielenterveysasioista voisi sanoa kaikille?" Siitä tuli mieleen nimi Kerro kaikille.

1:30
 

Syntyi hanke, joka vei Marjasen muun muassa kouluihin kertomaan omasta masennuksestaan. Yläasteikäisilläkin nousi käsiä kysyttäessä masennuskokemuksista.

– Luulen, että se synnytti ajatuksia. Korostin esimerkiksi kouluterveydenhoitajan roolia. Asioista pitää mennä kertomaan. 

Miesten vaikeampi hakeutua hoitoon

Masennuslääkkeiden korvaustilastoista selviää, että lääkkeet kasautuvat huomattavasti enemmän nuorille naisille kuin miehille. Tilastot eivät ole koko totuus, sillä taustalla on muun muassa erot hoitoon hakeutumisessa. Miesten kynnys hakeutua hoitoon on naisia korkeampi. 

– Onko se se sisu. Että ei voi näyttää heikkoutta.

– Kuplasta pitäisi päästä pois. Se ei ole heikkoutta, että uskaltaa pyytää apua muilta. On niin paljon miehiä, jotka eivät uskalla sanoa siitä. Syrjäytymisvaarassa miehillä taitaa kuitenkin olla suurempi itsemurhariski, Marjanen pohtii. 

1:44

Avun pyytäminen ei ollut Marjasellekaan helppoa. 

– En halunnut mennä sinne hakemaan "leimaa otsaan". Tavallaan pelkäsi sitä. 

Masentuneille henkilökohtaiset "exit-suunnitelmat"

Mitä nykyhoidossa pitäisi tehdä toisin?

– Yhteydenpidon pitäisi säilyä ja jos yhteydenpidossa on välejä, niin potilaalla pitäisi olla tiedossa, mitä välissä pitäisi tehdä. Yhteydenpidon kynnyksen pitäisi pysyä matalana. 

Marjanen ehdottaa potilaille tehtäviä henkilökohtaisia toipumissuunnitelmia. 

– Pitäisi olla henkilökohtaisia "game planeja" – suunnitelmia. Mitkä voisivat olla konkreettiset paperilla olevat asiat, jotka voisivat auttaa eteenpäin. Ja kun masennus on usein toistuvaa, niin olisi niin sanottu "exit plan" valmiina. 

1:33

Mikä toipumisprosessissa oli kaikista tärkeintä?

– Tärkeintä minulle oli avoimuus ja rehellisyys. Se auttoi mua kaikista eniten. Ja sain läheisiltä tukea. Sitä pelätään, että jos on rehellinen, niin reaktiot eivät ole aina positiivisia. Yllätyin, että ne kuitenkin olivat niin positiivisia. 

0:59

Se on asia, minkä pohjalla käynyt Marjanen haluaa kertoa muille – avautukaamme toisillemme.

– Se että uskaltaa avautua. Vaikka se ei olisi masennus, se voi olla joku muu asia, josta joku muu avautuu sinulle. Se kehittää syvän tunneyhteyden toisen kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.