Mainos

GPS-järjestelmän pelätään kaatuvan

Satelliittipaikannusjärjestelmä GPS on kaatumassa rahanpuutteen ja heikon ylläpidon vuoksi, kertoo brittilehti Guardian. Satelliitit ovat olleet Yhdysvaltojen ilmavoimien vastuulla järjestelmän rakentamisesta alkaen 1990-luvun alusta. Navigointilaitteet toimivat maata kiertävien satelliittien avulla.

Yhdysvaltain valvontavirasto GAO on tuoreessa selvityksessään huolissaan satelliittien huonosta kunnosta ja määrärahojen puutteesta. Jos uusia satelliitteja ei saada ajoissa taivaalle, järjestelmä voi alkaa nikotella. Haitat voivat vaihdella laitteen hetkellisistä sammumisista aina vääriin osoitetietoihin asti.

- Siinä tapauksessa osalle sotilasoperaatioita ja siviilikäyttäjiä aiheutuu haittaa, virasto ennustaa.

Järjestelmää uusitaan miljardisummilla, mutta viivästykset ja määrärahojen ylitykset ovat GAO:n mukaan vaarantamassa koko järjestelmän. Amerikkalaisvirkamiehet pelkäävät, että järjestelmä alkaa osoittaa heikentymisen merkkejä jo ensi vuonna.

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen teknologiajohtaja Kimmo Kanto sanoo, että signaalin heikkenemisellä olisi vaikutusta myös suomalaisille. Kannon mukaan Suomessa nähdään satelliittipaikannuksen ja eri paikkatietojen merkitys yhteiskunnan toiminnassa yhä tärkeämpänä. Sen varaan rakentuu yhä enemmän palveluja.

- Signaalin riippumaton ja jatkuva saanti on syytä turvata, tavalla tai toisella. Oli se sitten kansallisesti toimintaa kehittämällä tai kansainvälisiin yhteistyökuvioihin nojaten. Suomellekin on tärkeää, että järjestelmät ovat luotettavia ja niiden toimintaa ylläpidetään tarpeen mukaan. On selvää, että tällaisen paikannussignaalin saaminen vaikeuttaa toimintaa, mutta korvaavia järjestelmiä on toki olemassa. En usko, että niiden käyttöönotto on mitenkään suuri haaste.

Venäjä, Intia ja Kiina ovat kehittäneet omat satelliittipaikannusjärjestelmänsä, joita ollaan parhaillaan laajentamassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.