Mainos

Governaattorin tulevaisuus kansanäänestyksessä

Neljä poliittista aloitetta sanelee Arnold Schwarzeneggerin poliittisen uran.

Kalifornialaiset äänestävät huomenna kahdeksasta poliittisesta aloitteesta osavaltiossa. Käytännössä vaakalaudalla on kuvernööri Arnold Schwarzeneggerin poliittinen ura, sillä hän on ehdottanut niistä neljää tärkeintä.

Kalifornia on yhdysvaltain suurin osavaltio, joten äänestystä pidetään tärkeänä paitsi ensi vuoden kuvernöörinvaalien, myös koko maan poliittisen tulevaisuuden kannalta.

Politiikan asiantuntija Tony Quinnin mukaan äänestyksessä on kokonaan kyse Schwarzeneggeristä, joka vaati äänestystä ja muotoili aihepiirit. Schwarzenegger pyytää äänestäjiltä valtuuksia toteuttaa säästötoimenpiteet, joita hän kaksi vuotta sitten kuvernöörinkampanjassaan lupasi.

Schwarzeneggerin yritykset leikata tuntuvasti osavaltion julkisia menoja ovat johtaneet välirikkoon ammattiliittojen kanssa. Opettajat, sairaanhoitajat, poliisit ja palomiehet ovat kampanjoineet aloitteita vastaan ja osoittaneet mieltään Sacramentossa.

Aloitteilla tunnettuja puolustajia ja vastustajia

Nimekkäät republikaani- ja demokraattipoliitikot ovat vierailleet ahkerasti Kaliforniassa. Schwarzenegger on saanut vetoapua mm. republikaanisenaattori John McCainilta. Ammattiliittojen järjestämissä tilaisuuksissa on puolestaan kiertänyt demokraattien viime vuoden presidenttiehdokas John Kerry.

Aloitteiden kamppanjointiin puolesta ja vastaan arviodaan viime kuukausina käytetyn 200-300 miljoonaa dollaria.

Aloitteesta, jolla varmistettaisiin mekanismi, millä osavaltion kulut eivät nousisi tuloja suuremmiksi, ollaan mielipidemittausten mukaan kutakuinkin kahdessa yhtä suuressa leirissä.

Ammattiliittojen vastustamasta aloitteesta, joka kieltäisi liittojen jäsenmaksujen käytön poliittisiin kampanjoihin ilman jäsenten lupaa, kalifornialaiset ovat myös 50-50 tilanteessa.

Schwarzeneggerin ajamaa opettajien vakinaistamista koskevaa muutosta kannattaa 49 prosenttia. Sen perusteella uusia opettajia voitaisiin palkata määräaikaisiksi nykyisen kahden vuoden sijasta viideksi vuodeksi.

Vain 44 prosenttia kannattaa Kalifornian vaalipiirien uudistamista. Schwarzeneggerin republikaanit ovat ajaneet tätä uudistusta jo ensi vuoden vaaleihin, jotta saisivat enemmän paikkoja perinteisesti demokraattivoittoisesta osavaltiosta Yhdysvaltain kongressiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.