Mainos

Gotlannissa vastustetaan suomalaiskaivoksen laajentamishanketta

Useita kymmeniä mielenosoittajia on leiriytynyt Ojnaren metsään Bungessa Pohjois-Gotlannissa.

He ovat olleet täällä heinäkuun alusta lähtien vartioimassa, että turkulaisen Rettigin suvun omistama kaivosyhtiö Nordkalk ei pääse aloittamaan kalkin louhintatöitä alueella.

Nordkalkilla on jo ennestään kaivos Klinthagenissa Gotlannissa, mutta se on vähitellen ehtymässä, ja yhtiö on etsinyt uusia louhinta-alueita saarelta, jonka maaperä on poikkeuksellisen kalkkipitoista.

Tilanne kärjistyi heinäkuun alussa, kun Nordkalk sai seitsemän vuoden väännön jälkeen Ruotsin ympäristötuomioistuimelta luvan kaivoksen perustamiseen. Suunniteltu kaivosalue on 170 hehtaaria laaja, ja työllistäisi 60 ihmistä seuraavat pari vuosikymmentä.

Mielenosoittajat: Pohjavettä uhkaa saastuminen

Kaivostoiminnan vastustajat eivät aio tähän alistua. Suunniteltu kaivos sijaitsee kahden luonnonsuojelualueen välissä, jossa on rekisteröity 266 uhanalaista kasvi- ja hyönteislajia. Lisäksi Ojnaren metsä sijaitsee lähellä suoaluetta, jossa sijaitsevat Pohjois-Gotlannin tärkeimmät vesivarannot. Mielenosoittajien mukaan pohjavettä uhkaa saastuminen, ja hanke on tuhoamassa paikallisen luonnon, viljelyn ja matkailun ikiajoiksi.

Nordkalk pitää väitteitä väärinä. Yhtiö suunnittelee uuteen kaivokseen 65 miljoonan investointeja, jotka ottavat huomioon ympäristönsuojelun. - Prosessissa syntynyt jätevesi puhdistetaan kunnolla, ja kalkin siirtäminen satamaan hoidetaan kuljetushihnalla luontoa saastuttamatta.

Kaivoshankkeen vastustajia alkoi illan suussa kerääntyä leiriin yhä enemmän. Illan hämärtyessä heitä oli siellä jo parisataa, ja he olivat tarkkaan tietoisia Nordkalkin omistussuhteista.

Leirin ulkopuolella huomio kiinnittyy ensimmäiseksi banderolliin, jossa lukee: 15 MILJARDIA SUOMEEN, SUOLAINEN POHJAVESI GOTLANTIIN.

Poliisi kantanut aktivisteja pois

Eilen illalla leirissä esiintyi suosittu paikallinen bändi Bobby Mull, jonka laulusolisti, suomenruotsalainen Toni Lindén itse on ollut mukana taistelemassa kaivosyhtiön laajennussuunnitelmia vastaan.

- Jos pohjavesi tuhoutuu, emme voi enää elää täällä. Maata ei voi viljellä, ihmisten on lähdettävä. Se on ongelman ydin. Se on tiedossa, että voitot menevät aina muualle. Niin on aina ollut, Lindén sanoi MTV:lle.

Tilanne Pohjois-Gotlannissa kärjistyi viikonvaihteessa, kun poliisi toi saarelle vahvistuksia. 70 poliisia, ajoneuvoja, hevosia ja helikopteri suojaavat nyt raivaustöitä, ja alue on julistettu lähestymiskieltoon.

Eilen poliisi kantoi paikalta metsäkoneiden eteen asettuneita mielensoittajia, ja osa oli kiivennyt puihin. Aktivistit - paikalliset asukkaat, maanviljelijät ja kenttäbiologit - aikovat jatkaa protestiaan kunnes kaivosyhtiö luopuu suunnitemistaan. - Olemme päättäneet viettää joulun täällä, yksi mielenosoittajista sanoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.