Mainos

Göteborgin poliisi varuillaan

Kaupungissa on tänään ollut rauhallista. Eilisilta päättyi mellakointiin, jossa poliisi ampui kolmea mielenosoittajaa.

Mellakkapoliisit vartioivat rauhaa eri puolilla Göteborgia, ja toistaiseksi EU-huippukokouksen viimeinen päivä on sujunut rauhallisesti. Kaupungissa päivällä järjestetty suurmielenosoitus sujui suhteellisen rauhallisesti.

Parisataa ihmistä kokoontui illalla Göteborgissa torille osoittamaan mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Mellakkapoliisit piirittivät mielenosoittajat, mutta läheisten ravintoloiden ja kahviloiden asiakkaiden sallittiin poistua paikalta. Vähän myöhemmin illalla poliisi alkoi päästää pienissä ryhmissä ihmisiä pois torilta. Osan aktivisteista poliisit ottivat kiinni ja ohjasivat kolmeen bussiin. Poliisin mukaan mielenosoitus oli laiton.

Göteborgin poliisi oli yön aikana saanut lisävahvistuksia mm. Tukholman seudulta ja muualta Keski-Ruotsista. Mielenosoitusmarssin alkaessa taivaalta alkoi tulla vettä, minkä toivottiin rauhoittavan mielenosoituksen kulkua. Paikallisen järjestyspoliisin päällikön Håkan Jaldungin mukaan ainakin 200 mielenosoitukseen osallistujaa oli varustautunut tukevilla kepeillä.

Jaldung sanoo, että satoja väkivaltaisuuksien suunnittelusta epäiltyjä nuoria oli otettu poliisin huostaan. Suurin osa heistä oli poliisipäällikön mukaan saksalaisia. Alkuiltapäivästä poliisi määräsi yhden keskustan toreista tyhjennettäväksi turvallisuussyistä. Paikalla olevat ihmiset tottelivat kuitenkin poliisin määräystä vain vastahakoisesti.

Kolme haavoittui illalla poliisin luodeista

Yhden poliisin luodeista eilen haavoittuneen mielenosoittajan tila on edelleen erittäin kriittinen. Kolme mielenosoittaa haavoittui myöhään illalla, kun poliisi avasi tulen mielenosoittajia kohti suojellakseen loukkaantunutta virkaveljeään. Kriittisessä tilassa olevalle nuorukaiselle tehtiin viime yönä useita tunteja kestänyt leikkaus. Hän on ruotsalainen, kun taas lievemmin haavoittuneista toinen on saksalainen ja toinen ruotsalainen. Eilisissä mellakoissa loukkaantui kaiken kaikkiaan viitisenkymmentä ihmistä, heidän joukossaan 20 poliisia. Göteborgin alueen sairaaloihin jouduttiin kutsumaan ylimääräistä henkilökuntaa huolehtimaan loukkaantuneista. Myös Göteborgin poliisi hälytti paikalle lisävahvistuksia muualta maasta. Ruotsin oikeusministeri Thomas Bodström vakuutti, että tilanne oli täysin poliisin hallinnassa. Bodströmiä on arvosteltu siitä, ettei EU:n huippukokouksen aikaisia mellakoita ole tukahdutettu kovemmin ottein, esimerkiksi kyynelkaasulla.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.