Mainos

Göteborgin palossa menehtyi 60

60 lasta ja nuorta sai surmansa ja lähes 200 loukkaantui Ruotsin nykyhistorian pahimmassa palokatastrofissa Göteborgissa varhain tänään.

Tulipalo syttyi makedonialaisten yhdistyksen tiloissa pidetyssä Halloween-diskossa noin kello yksi Suomen aikaan. Ruotsin poliisi kertoi päivällä, että kuolleita oli 67. Myöhemmin perjantai-iltana poliisi kuitenkin ilmoitti, että uhreja oli kuusikymmentä.

Viranomaisten mukaan tiloissa sai oleskella samanaikaisesti 150 ihmistä, mutta juhlivia nuoria oli paikalla ainakin kaksinkertainen määrä. Tänään ei vielä ollut varmaa, kuka oli vuokrannut tilat yhdistykseltä diskon järjestämiseksi. Alustavien tietojen mukaan juhlan olisivat järjestäneet kahdeksan nuorta, joista yhtä poliisi oli tänään kuulustellut. Eräät pelastusviranomaiset kertoivat ensin, että palo saattoi olla tahallaan sytytetty. Göteborgin poliisin mukaan tuhopoltosta ei kuitenkaan ollut merkkejä, vaan palo oli voinut alkaa sähkölaitteista. Ensimmäisten pelastusyksikköjen saapuessa palopaikalle tuli riehui valtoimenaan kaksikerroksisessa rakennuksessa. Rakennuksen ympärillä liikkui suuri joukko loukkaantuneita ja shokkiin joutuneita nuoria. Osa nuorista oli pelastautunut toisen kerroksen diskosta hyppäämällä ikkunasta ja loukkaantunut vakavasti iskeytyessään asfalttiin 8-10 metrin pudotuksen jälkeen.

Ensimmäisten pelastusviranomaisten saapuessa Hisingeniin, Göteborgin esikaupunkialueella sijaitsevalle turmapaikalle, monet nuoret vaativat palomiehiä pelastamaan juuri heidän tyttö- tai poikaystävänsä. Jotkut nuorista yrittivät rynnätä palavaan rakennukseen.

Loukkaantuneita kuljetettiin Göteborgin sekä lähikaupunkien sairaaloihin paitsi ambulansseilla myös takseilla, yksityisautoilla ja jopa busseilla. Ruotsin laivasto ja ilmavoimat lähetti paikalle kuusi helikopteria, jotka kuljettivat vaikeimmin loukkaantuneita sairaaloihin eri puolille Ruotsia. Loukkaantuneita kuljetettiin hoidettaviksi myös Tanskaan ja Norjaan.

Viranomaisten mukaan palopaikalla sai surmansa 59 nuorta, loput menehtyivät sairaalassa. Suurin osa palaneeseen rakennukseen jääneistä oli kuollut savumyrkytykseen. Kaikkia menehtyneitä ei vielä perjantaina kyetty tunnistamaan - monet heistä olivat palaneet niin pahoin, että heidät voidaan tunnistaa vain hampaiden perusteella. -Näky oli kuin Auschwitzin kaasukammiosta, kuolleiden laskeminen oli mahdotonta, kertoi pelastustöitä johtanut Lennart Olin Ruotsin radiossa tänään.

Diskossa 400 nuorta

Göteborgin pelastuslaitoksen mukaan lähellä kaupungin satama-aluetta sijaitsevassa rakennuksessa oli palon syttymishetkellä ehkä jopa 400 nuorta, vaikka viranomaisten perjantaina antamien tietojen mukaan tila oli mitoitettu 150 ihmiselle. 13-20 -vuotiaiden nuorten joukossa oli niin makedonialaisia kuin muitakin kansallisuuksia, mm.

entisestä Jugoslaviasta, Somaliasta ja Iranista maahan muuttaneita. Palo riehui useiden tuntien ajan, ennen kuin se saatiin sammutetuksi. Tiilirakennuksen koko toinen kerros tuhoutui palossa. Diskossa olleen silminnäkijän mukaan palo näytti lähtevän katosta. Lamput ja kaiuttimet putosivat lattialle.
-Syntyneessä kaaoksessa kaikki yrittivät päästä ulos, mutta osa jäi muiden jalkoihin, kertoi 15-vuotias Jamal Fawz, joka onnistui pääsemään pakoon portaita pitkin.

Toisen silminnäkijän mukaan palo sai alkunsa tiskijukan laitteistosta. Palon sytyttyä syntyi pakokauhu ja monet tallautuivat sekasorrossa ulosryntäävien jalkoihin.
-Savu ja kaasu ovat syttyneet palamaan ja lämpö on noussut nopeasti 600 asteeseen. Niillä, jotka eivät olleet uloskäyntien lähellä, ei ollut mitään mahdollisuuksia selviytyä, totesi Göteborgin poliisissa työskentelevä teknikko Stephen Holmberg tänään. Poliisin mukaan tanssisalissa oli kaksi varsinaista varauloskäytävää, joista vain toinen oli käyttökunnossa.

-Tämä on pahempaa kuin sota - siihen oltiin ainakin valmistauduttu, totesi entisestä Jugoslaviasta maahan muuttanut Sandra Kadinic.
Göteborgin lisäksi liput laskettiin perjantaina puolitankoon eri puolilla Ruotsia. Lasten vanhempia varten avattiin Göteborgissa useita asemia, joista vanhemmat saattoivat etsiä tukea ja apua. Monet toivat onnettomuuspaikalle perjantaina kukkia, kynttilöitä ja muita surunilmauksia.

Ohjekirjoista ei apua

-Ei ole olemassakaan ohjekirjaa, joka sanoisi kuinka tällaisesta tilanteesta selviydytään, kertoi palopaikalla ollut Göteborgin poliisijohtaja Steen Schääf.
-Kun tulimme, nuoria oli katolla ja ikkunoissa, ja heitä hyppi alas ja autojemme päälle.
-Autoimme pelastustöissä ja osa poliiseista kantoi ulos kuolleita ja loukkaantuneita.

Samalla poliisit yrittivät pitää yllä järjestystä diskorakennuksen edustalla, missä oli useita satoja nuoria. Ilmapiiri oli kiihkeä ja aggressiivinen, Schääf kertoi.
-Paikalla oli omaisia ja ystäviä, jotka olivat ripustautuneet loukkaantuneisiin ja kuolleisiin.
-Mitä sellaisessa tilanteessa tehdään? Emmehän voineet ryhtyä voimatoimiin.

Pelastusmiehistöjen savusukeltajat onnistuivat pelastamaan diskosta nelisenkymmentä nuorta. Pelastustoimia johtava Lennart Olin kertoi, että huoneisto tarkastettiin viime vuoden huhtikuussa.
-Kaikki varauloskäytäviä ja evakuointimahdollisuuksia koskevat määräykset oli täytetty, Olin sanoi.

Ruotsin lain mukaan tilat, joihin saa kokoontua yli 300 henkeä, on tarkastettava kerran vuodessa. Karlstadin kaupungin pelastusasiantuntija Mette Lindahl sanoi uutistoimisto TT:lle kummastelevansa diskotilojen tarkastusasiaa.
-Tässä on jotakin mikä ei täsmää, Lindahl sanoi.

Mikäli diskotiloille oli annettu lupa yli 300 hengen tilaisuuksien järjestämiseen, olisi tiloissa pitänyt tehdä uusi palotarkastus viimeistään tämän vuoden huhtikuussa, Lindahl huomautti. Onnettomuuden tutkinta aloitettiin tänään ja palon syttymissyyn toivottiin olevan selvillä maanantaihin mennessä.
(STT-TT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.