Mainos

Gorilla sen todisti: Odottamattoman odottaminen ei kannata

Omalaatuisen tutkimuksen mukaan odottamattoman odottaminen ei kannata.

Tutkijat ovat havainneet, että odottamattomien tapahtumien odottaminen ei vaikuta siihen, havaitseeko ihminen yllättävät käänteet tapahtumissa vai ei.

Tutkimuksen mukaan yllätyksellistä tapahtumaa odottava ei havaitse odottamattomia tapahtumia sen paremmin kuin muutkaan, kertoobusinessweek.com.

Tutkimuksessa vapaaehtoiset katsoivat videota, joka esitteli kahta ihmisryhmää. Mustiin ja valkoisiin pukeutuneet ryhmät heittelivät videolla palloa toisilleen. Tutkittavien tuli laskea, montako heittoa valkoisiin pukeutuneet tekevät, ja jättää musta joukkue kokonaan huomiotta.

Kesken videolla tapahtuvan pelin henkilö gorillapuvussa asteli kuvaan, katsoi kameraan, hakkasi rintaansa ja poistui sitten kuvasta. Osalle katsojista oli kerrottu, että gorilla saapuu kuvaan.

Gorillasta tienneistä henkilöistä 17 prosenttia havaitsi yhden tai useampia muista videolla tapahtuneista, yllättävistä muutoksista. Muista henkilöistä muutoksia havaitsi 29 prosenttia. Esimerkiksi taustaverho vaihtoi videolla yllättäen väriä.

– Tieto siitä, että jotain odottamatonta voi tapahtua, ei estä sinua olemasta huomaamatta yllättäviä tilanteita, tutkija Daniel Simons Illinoisin yliopistosta kuvaa tutkimuksen havaintoja.

Testivideon kaltaisia tallenteita pyörii Internetissä lukemattomina eri versioina. Videoissa pelin keskellä kekkuloi hahmoja gorilloista Stormtrooper-hahmoihin.

MTV3/Helmi

Lähde: Businessweek.com

Kuva: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.