Mainos

Gore vei vaalituloksen oikeuteen

Kiista Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksesta jatkuu edelleen. Demokraattien presidenttiehdokas Al Gore on vienyt Floridan vaalituloksen oikeuteen.

Goren lakimiehet valittavat Floridan osavaltion päätöksestä, jolla republikaanien George Bush julistettiin vaalin voittajaksi. Voitto Floridassa merkitsee koko presidentinvaalin voittoa. Kanteessa Goren lakimiehet haluavat kumota vaalituloksen kolmessa Floridan piirissä. Goren lakimiesten mukaan niissä jäi laskematta tuhansia ääniä, ne laskettiin väärin tai vahvistettiin väärin.

Goren leiri ei hyväksy ääntenlaskun tuloksia Palm Beachin, Miami-Daden ja Nassaun piirikunnissa. Demokraattien lakimiesten laskelmien mukaan Al Gore olisi voittanut vaalin yhdeksällä äänellä, jos Miami-Daden ja Palm Beachin osittaisten käsinlaskentojen tulokset olisi otettu mukaan, ja jos laittomiksi luokitellut, Bushille menneet postiäänet olisi hylätty. Goren oli määrä pitää myöhemmin tänään tiedotustilaisuus. Siinä hänen oletetaan selittävän, miksi hän ei anna periksi pian kolme viikkoa kestäneessä vaalikiistassa. -Tämä on liian tärkeä asia ratkaistavaksi puolueellisessa ympäristössä, sanoi Goren lakimies David Boies. -Tämän pitää ratketa puolueettomien tuomareiden käsissä. Amerikkalaisarvioiden mukaan Al Goren voiton mahdollisuudet alkavat olla vähissä.

Bush haluaa pian Valkoiseen taloon

Republikaaniehdokas George W. Bush julistautui eilen koko vaalin voittajaksi ja ilmoitti aloittavansa hallintonsa kokoamisen Washingtonissa. Johdossa ovat Bushin kakkosmies Dick Cheney ja tuleva Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Andy Card, entinen liikenneministeri. Republikaanit sanovat aloittavansa uuden hallinnon suunnittelun välittömästi, ja he haluavat saada käyttöönsä puuhaan varatun 5,3 miljoonaan dollarin summan. Demokraatit haluavat kuitenkin odottaa vaalijupakan lopullista päätöstä, ennenkuin rahat annetaan voittajalle. -Jossain vaiheessa lain on päästävä voitolle ja lakimiesten on lähdettävä kotiin. Nyt on se hetki, sanoi James Baker, Bushin kampanjajohtaja tänään.

Lisää oikeusjuttuja

Floridan osavaltion ylin vaalivirkailija Katherine Harris julisti Bushin Floridan vaalin voittajaksi 537 äänellä. Gore lakimiesten tekemä kolmen piirikunnan ääntenlaskusta tekemä valitus lähtee eteenpäin ja käytännössä asiaa puidaan jo tuttuun tapaan oikeudessa. Asiaa käsittelevä piirikunnan tuomari voi tarkastaa kiistanalaisia ääniä itse, hän voi kuulla todistajia ja asiantuntijoita kummaltakin puolelta. Goren osapuolen asiana on todistaa, että vaalitulos on väärä.

Lisäksi Yhdysvaltain korkein oikeus kuulee perjantaina Bushin asianajajien tekemää valitusta siitä, että Floridan korkein oikeus salli käsinlaskun Floridan kiistanalaisissa piirikunnissa. Korkein oikeus kuulee perusteluja puolentoista tunnin ajan. Yhdysvaltain tiedotusvälineet ovat anoneet, että ne saisivat asettaa kamerat oikeussaliin. Jos pyyntöön suostutaan, niin kyseessä on ensimmäinen kerta, kun korkeimman oikeuden istuntoa kuvattaisiin.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.