Gore: Kiotolle ei ratifiointia ilman kehitysmaita

Yhdysvaltain hallitus vie Kioton ilmastosopimuksen senaatin käsittelyyn vasta sitten kun myös tärkeimmät kehitysmaat suostuvat osallistumaan kasvihuonekaasujen rajoitustalkoisiin. Näin sanoi tänään Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore.

Gore sanoi, että avainasemassa olevien kehitysmaiden on "vapaaehtoisesti" hyväksyttävä päästöille sitovat rajoitukset. Keskustelut kehitysmaiden mukaan saamiseksi jatkuvat Goren mukaan lähikuukausina.
-Tämä on maailmanlaajuinen ongelma, joka vaatii myös koko maailman kattavan ratkaisun, Gore sanoi toimittajille.

Gore kertoi myös Yhdysvaltain tehneen Kiotossa selväksi, ettei se aio ottaa käyttöön uusia veroja voidakseen rajoittaa päästöjään sopimuksen edellyttämällä tavalla.

Kiotossa päästiin viimein sopimukseen

YK:n ilmastokokous hyväksyi aamulla virallisesti kasvihuonekaasujen päästöjä rajoittavan sopimuksen. Osallistujamaiden ministerit hyväksyivät Kioton sopimuksen -nimellä kulkevan asiakirjan, joka leikkaa teollisuusmaiden päästöjä keskimäärin 5,2 prosenttia vuosina 2008-2012.

Sopimuksessa Yhdysvallat vähentää metaanin, hiilidioksidin ja typpidioksidin päästöjä seitsemän, EU-maat kahdeksan ja Japani kuusi prosenttia vuoden 1990 päästöihin verrattuna. Kehitysmaat jätettiin sopimuksen ulkopuolelle.

Sopimusneuvottelut venyivät yli aikataulun ja kiivaita neuvotteluja käytiin vielä torstain vastaisena yönä. Varsinaista sopimusta edelsi sopimusluonnos, jonka mukaan maat mm. vähentäisivät saman verran myös kolmen muun kasvihuonekaasun päästöjä, mutta vuoteen 1995 verrattuna.

Sopimusta valmistelevan työryhmän argentiinalainen puheenjohtaja Raul Estrada-Oyuela oli yöllä toiveikas sen suhteen, että sopimus saadaan aikaiseksi yksitoista päivää jatkuneiden, lähes ympäri vuorokautisten neuvotteluiden hyväksi lopuksi.

Sopimukseen pääsyä haittasi mm. se, että erityisesti Kiina ja Intia olivat haluttomia hyväksymään Yhdysvaltain ajamaa kasvihuonekaasujen päästökauppaa ilmastokokouksen asiakirjaan, mikä tukki pahoin neuvottelut viime yönä. Myös muut kehitysmaat katsovat, että teollistuneet maat pääsevät liian helpolla, jos niille tarjoutuu mahdollisuus ostaa osa vähennyksistä muualta tehtävillä ostoilla.

Clinton tyytyväinen

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ennätti kiitellä Kioton ilmastosopimusta jo ennen kuin se virallisesti hyväksyttiin. Clinton sanoi eilen olevansa "hyvin tyytyväinen" Kiotossa saavutettuun neuvottelutulokseen. Clintonin mukaan Yhdysvallat saavutti ilmastokokouksessa tavoitteensa.

Clinton tähdensi kuitenkin, että jäljelle jäi vielä huomattavia haasteita, koskien erityisesti kehitysmaita. Kehitysmaat jätettiin sopimuksen ulkopuolelle. Erityisesti Kiina vastusti kehitysmaille asetettavien velvoitteiden liittämistä sopimukseen. Kiinan mukaan kehitysmailla ei ole varaa rajoittaa kasvihuonekaasujen päästöjä.

EU: ei tarpeeksi tiukka

Euroopan unionin mukaan sopimus ei ole tarpeeksi tiukka, jotta maapallon ilmaston lämpeneminen saataisiin kuriin. EU:n ympäristökomissaari Ritt Bjerregaard ilmaisi kuitenkin tyytyväisyytensä sen suhteen, että kokouksen tärkeimmät osapuolet osoittivat lopulta tarvittavaa joustamista.

Myös ympäristöjärjestöt moittivat sopimusta tänään. Niiden mukaan se on täysin riittämätön hidastamaan ilmaston muutosta.
-Tämä sopimus ei takaa minkäänlaista turvaa siltä ympäristön ja talouden jatkuvalta tuholta, jonka hiilen ja öljyn polttaminen aiheuttaa, sanoi Greenpeacen edustaja Bill Hare. Järjestö arvioi, että kun porsaanreiät otetaan huomioon, sopimus ei johda todellisiin supistuksiin päästöissä vuoden 1990 tasolta.

Maailman luonnonsäätiö WWF tähdensi myös, että sopimus sallii suurimpien saastuttajien jatkavan linjallaan. Maan ystävät -järjestö totesi puolestaan, että sopimus ei kykene hidastamaan maapallon lämpenemistä ja "saattaa jopa johtaa ensi vuosisadan alussa päästöjen lisääntymiseen".
(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat