Mainos

Gore: Kiinan presidentti Yhdysvaltoihin syksyllä

Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore vahvistaa, että Kiinan presidentti Jiang Zemin vierailee Yhdysvalloissa ensi syksynä.

Gore kuvasi Jiangin kanssa tänään käymiään neuvotteluja hedelmällisiksi ja monipuolisiksi.

Gore kertoi myös ottaneensa ihmisoikeuskysymykset esille Kiinan johdon kanssa Pekingin-vierailunsa aikana. Hänen mukaansa presidentti Jiang Zemin ja pääministeri Li Peng suhtautuivat aiempaa vastaanottavaisemmin Yhdysvaltain kantaan asiassa.

Varapresidentin vierailun aikana käsiteltiin myös syytöksiä, joiden mukaan Kiina olisi yrittänyt vaikuttaa Yhdysvalloissa viime vuonna pidettäviin vaaleihin antamalla laitonta rahoitusta demokraattiselle puolueelle.

Jos tutkimukset osoittavat, että väitteissä on perää, asia on vakava, Gore totesi. Hänen mukaansa syytökset eivät kuitenkaan saa häiritä Kiinan ja Yhdysvaltain suhteita.

Gore keskusteli rahoitusväitteistä eilen pääministeri Li Pengin kanssa, joka kiisti syytökset tiukasti. Presidentti Jiang Zeminin kanssa asiaa ei sen sijaan otettu esille.

Yksi Goren Kiinan-vierailun päätarkoituksista oli valmistella Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä valtiovierailuja. Presidentti Jiang Zeminin Yhdysvaltain-matkan lopulliset valmistelut pääsevät nyt Goren mukaan vauhtiin. Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin on puolestaan määrä vierailla Kiinassa ensi vuonna.
(STT-Reuter-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja