Mainos

Gore ei pyri USA:n presidentiksi 2004

Entinen USA:n varapresidentti Al Gore ilmoitti yllättäen eilen, että hän ei aio asettua demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2004 vaaleissa.

Monille demokraateille ilmoitus oli myönteinen yllätys, joillekin pettymys. Pettymys se oli myös presidentti George W. Bushille, joka olisi mielellään nähnyt Goren, tutun vastustajan, uusintaottelussa tulevissa vaaleissa.

Monet demokraatit ovat ehättäneet ylistää Goren aikaista luopumispäätöstä, sillä se selventää muiden mahdollisten halukkaiden tilannetta. Kahdeksan vuotta Bill Clintonin varapresidenttinä toimineen Goren voittomahdollisuuksia on pidetty olemattomina.

Edellisessä vaalissa oli vastakkain kaksi uuttaa yrittäjää, nyt vastassa on huippusuosittu Bush, jonka nujertaminen nykytilanteessa on lähes mahdoton tehtävä. -Hän (Gore) olisi ollut meidän miehistämme helpoimmin Bushin lyötävissä, sanoo demokraattien strategisti Gale Kaufman. -Eikä meidän ole syytä tehdä asioita helpoksi Bushille.

-Monilla ei tarpeeksi järkeä ja tyyliä tietää, milloin se on ohi, kehuu Goren ilmoitusta puolestaan demokraattien konsultti Jim Duffy.

Demokraatit hajanaisina vaaleihin

Goren luopuminen oli monille yllätys, sillä hän esiintynyt viime aikoina paljon julkisuudessa ja antanut kommentteja mm. mahdollisesta Irak-sodasta täysiverisen ehdokkaan tyyliin. Taustalla Goren varainkeräys kuitenkin takkusi. Hänen ja Tipper Goren yhdessä tekemä kirja ei myöskään myynyt odotetusti runsaasta julkisesta huomiosta huolimatta; se on selkeä merkki siitä, että Gore ei kiinnosta suurta yleisöä.

Monet Goren aiemmassa vaalikampanjassa työskennelleet eivät myöskään halunneet lähteä mukaan tällä kertaa.

Toisaalta ilmoitus jätti demokraatit tyhjän päälle, sillä puolueella ei ole toistaiseksi yhtään varteenotettavaa ehdokasta. Demokraattien hajanaisuutta ja selkeän johdon puutetta osoittaa sekin, että Gore on ollut viime aikoina ainoa demokraatti, joka on julkisuudessa pistänyt edes jonkin verran kampoihin republikaaneille.

Ehdokkuus kiinnostaa monia

Al Goren lähtö kisasta tasoittaa tietä Joseph Liebermanille, Goren vuoden 2000 varapresidenttiehdokkaalle. Lieberman on sanonut, että hän ei lähde mukaan, jos Gore asettuu ehdolle.

Demokraattipiireissä uskotaan myös, että edustajanhuoneen vähemmistöjohtajan paikastaan luopunut Richard Gephardt olisi valmis kisaan. Samat aikeet ovat luultavasti myös senaatin demokraattijohtajalla Tom Daschlella. Molempia painaa kuitenkin puolueen häviö viime kongressivaaleissa.

Demokraattiehdokkuutta hakenevat myös Massachusettsia edustava senaattori John Kerry, Pohjois-Carolinan senaattori John Edwards ja Vermontin kuvernööri Howard Dean.

Alustavissa mielipidemittauksissa Al Gore on ollut selkeässä johdossa, kun demokraattiehdokkaiden paremmuutta on puntaroitu. Tämä johtuu kuitenkin osittain siitä, että monet mukana olleista nimistä eivät ole suurelle yleisölle tuttuja.

(MTV3--STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.