Gordon Brown eroaa työväenpuolueen johdosta

Britanniassa vääntö hallituksen muodostamisesta on saanut varsin dramaattisen käänteen. Pääministeri Gordon Brown ilmoitti tänään eroavansa työväenpuolueen johdosta myöhemmin tänä vuonna. Näin hän uhrasi itsensä, jotta puolueella olisi mahdollisuus päästä yhteishallitukseen liberaalidemokraattien kanssa.

Brownin myöhään illalla antama lausunto sisälsi toisenkin dramaattisen ilmoituksen. Hänen mukaansa liberaalidemokraatit haluavat aloittaa työväenpuolueen kanssa viralliset neuvottelut hallituksen muodostamisesta. Näin vaikka liberaalit käyvät parhaillaan neuvotteluja myös vaalivoittaja konservatiivien kanssa.

- Herra Clegg (liberaalidemokraattien puoluejohtaja) on juuri ilmoittanut minulle, että vaikka hän aikookin jatkaa keskusteluja konservatiivien kanssa, hän haluaa nyt myös aloittaa viralliset neuvottelut työväenpuolueen kanssa, Brown sanoo.

Viime viikolla pidetyissä parlamenttivaaleissa konservatiivit nousivat suurimmaksi puolueeksi, mutta se ei kyennyt saamaan enemmistöä parlamenttiin. Työväenpuolueelle vaalit merkitsivät kirvelevää tappiota.

Brown totesikin tänään, että hän puoluejohtajana kantaa vastuun huonosta vaalimenestyksestä.

- Puoluejohtajana minun on hyväksyttävä se, että vaalitulos on tuomio minua vastaan. Tämän vuoksi aion pyytää, että puolue käynnistäisi uuden puheenjohtajan valinnan.

Clegg halusi eroon Brownista

Brown sanoo toivovansa, että uusi puoluejohtajaehdokas olisi selvillä ennen työväenpuolueen puoluekokousta syyskuussa. Vedonlyöjien mukaan suurin suosikki Brownin seuraajaehdokkaaksi on nykyinen ulkoministeri David Miliband.

Brownin lähtöä vauhditti omalta osaltaan myös se, että Nick Clegg vihjasi jo ennen vaaleja, ettei hän halua neuvotella työväenpuolueen kanssa, jos Brown on yhä sen johtaja.

Clegg totesikin illalla, että Brownin eropäätös saattaa olla merkittävä tekijä mahdollisen vallanjakosopimuksen kannalta.

Aiemmin tänään uutiskanava Sky News kertoi, että konservatiivit ja liberaalidemokraatit olisivat jo sopineet pääkohdista, joiden pohjalta ne pyrkivät hallitusyhteistyöhön. Kummankaan puolueen edustajat eivät kuitenkaan suostuneet vahvistamaan uutista.

Konservatiivien ja liberaalidemokraattien yhteistyötä on tähän asti pidetty melko epätodennäköisenä, sillä puolueet ovat täysin eri mieltä muun muassa EU-politiikasta.

Katso Anne Sjöholmin juttu

(MTV3 -AFP - Reuters - STT)

Lue myös:

    Uusimmat