Mainos

Gordon Brown: Britannia ei ole valmis euroon

Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown sanoi, ettei Britannia ole valmis siirtymään euroon. Brown sanoi parlamentille pitämässään puheessa, ettei Britannian talous ole vielä eurokelpoinen.

Brown kertoi, että neljä hallituksen asettamista ehdoista euroon liittymiselle on jäänyt täyttymättä. Britannian hallitus päätti kuusi vuotta sitten viidestä ehdosta, joiden pitää täyttyä ennen euroalueeseen liittymistä.

Brownin mukaan Britannia käsittelee euron käyttöönottoa uudelleen ensi vuonna, ja jos päätös on silloin euron puolesta, asiasta pidetään kansanäänestys. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus jättää oven auki sille mahdollisuudelle että kansanäänestys pidettäisiin ennen seuraavia vaaleja.

Brownin puhe päätti kuukausien spekulaatiot Britannian hallituksen kannasta.

Valtiovarainministeriö julkaisi aikaisemmin päivällä 1 800 sivuisen dokumentin, joka käsitteli euron vaikutusta Britannian talouteen. Valtiovarainministeri oli huolestunut muun muassa siitä, että Britannia on herkempi valuuttakurssien heilahteluille kuin muu euroalue. Raportissa todettiin myös se, että Britannian talous voisi kohdata mittavia menetyksiä, jos se aikoo pysyä punnassa. Valtiovarainministeri lupaili, että kansantulo nousisi euron myötä, joka toisi korkeamman elintason ja halvemmat hinnat Britanniaan. Brown varoitti myös, että siirtyminen euroon väärään aikaan aiheuttaisi työttömyyden kasvua, julkisten palvelujen leikkauksia ja pysäyttäisi talouskasvun.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 09.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.