Mainos

Gorbatšov tukee Obamaa

Mihail Gorbatšov

Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatšov uskoo Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteiden paranemiseen. Harvinaisessa haastattelussaan uutistoimisto AP:lle Gorbatšov sanoo toiveikkaasti, että presidentti Barack Obaman tehtävä on luoda uudelleen luottamuksen ilmapiiri.

Omaa säätiötään johtava Gorbatšov kertoi, ettei aluksi ollut kovin toiveikas mutta että hän nyttemmin uskoo maiden pystyvän rakentamaan murentuneet suhteensa uudelleen.

Hyväkuntoinen Gorbatšov toivoo Venäjän ja Yhdysvaltojen välille jatkuvaa ja asiapitoista keskustelua. Myös Venäjän nykyjohto on ollut tyytyväinen Yhdysvaltojen ja puolustusliitto Naton ilmoitukseen palauttaa korkean tason kanssakäyminen normaaliksi.

Supervaltojen suhteen ajautuivat pahimpaan aallonpohjaan sitten kylmän sodan, kun Nato päätti jäädyttää normaalit suhteet vastalauseena Georgian sodalle viime elokuussa. Yhdysvaltojen johto on tosin sanonut, ettei sotaa unohdeta eikä Venäjän tukemia Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa tunnusteta.

Putinille haukut

Harvinaisen jyrkässä kritiikissään Gorbatšov vertasi pääministeri Vladimir Putinin Yhtynyt Venäjä -puoluetta itse aikoinaan johtamiinsa pahimpiin kommunisteihin.

- En pidä Yhtynyt Venäjä -puolueesta, Gorbatšov sanoi.

- Se ei ole avoin. Se on byrokraattien puolue, pahin versio Neuvostoliiton kommunistisesta puolueesta.

Gorbatšovin perestroika- ja glasnost-politiikka uudistivat Neuvostoliittoa avoimemmaksi ja käynnistivät myös aseistariisunnan. Neuvostoliiton ja Venäjän suhteiden huippuhetkiä elettiin Helsingissä, kun Gorbatšov tapasi presidentti George Bushin Suomessa syksyllä 1990.

Uudistukset olivat kovanlinjan kommunisteille liikaan: vanhoilliset yrittivät kaapata vallan Neuvostoliitossa syksyllä 1991. Useat osatasavallat julistautuivat itsenäisiksi, ja koko Neuvostoliitto hajosi vuoden 1991 lopussa.

78-vuotiaalla Gorbatšovilla on nykyisin vain hyvin vähän vaikutusvaltaa, eikä hänen kommenttejaan juuri julkaista venäläisessä mediassa.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta (Kymmenen uutiset 6.3.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.