Mainos

Google pyörittää Haminaa pian ruotsalaistunturien tuulella

Hakukoneyhtiö Googlen palvelinkeskus Haminassa alkaa puolentoista vuoden kuluttua pyöriä ruotsalaisella tuulivoimalla. Yhtiö ostaa Pohjois-Ruotsiin rakennettavan uuden tuulipuiston koko sähköntuotannon kymmeneksi vuodeksi.

Google pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa. Osuus yhtiön koko energiankulutuksesta on noussut jo kolmannekseen.

Google tarkasteli vaihtoehtoja kaikissa Pohjoismaissa, mutta päätyi ruotsalaiseen tuulisähköön, koska 02-yhtiön hankkeella Övertorneåssa ja Pajalassa oli jo valmiit rakennusluvat. Vain rahoitus puuttui. Googlen mukaantulo sai sen järjestymään.

-Hyödynnämme pohjoismaista yhdistynyttä energiamarkkinaa, jonka kautta voimme ostaa sähkön yhdessä maassa ja käyttää sen toisessa, kertoi infrastruktuurista vastaava johtaja Francois Sterin Googlesta.

-Osoitamme tällä sitoutumistamme uusiutuvan energian tuotantoon ja kasvatamme samalla tuulivoiman tuotantoa, Sterin kehui puhelinhaastattelussa.

Yhteensä 72 megawatin projektin rakennustyöt alkavat lähikuukausina. Puiston 24 turbiinin pitäisi olla täydessä tuotantovalmiudessa vuoden 2015 alussa. Omistajaksi tulee saksalainen vakuutusyhtiö Allianz.

O2-yhtiöllä on useita tuulipuistoja Ruotsissa. Hankkeita on toimitusjohtaja Johanin Ihrfeltin mukaan vireillä myös Suomessa.

Ruotsissa on huomattu, että tuulivoiman kannatus kasvaa ajan myötä.

-Kun rakentaminen alkaa, niin kannatus nousee muutamassa vuodessa.

Sadalla haulla yksi paita sileäksi

Googlen mukaan yhtiön palvelinkeskukset ovat hyvin energiatehokkaita. Google laskee, että yhden haun hiilijalanjälki on noin 0,2 grammaa hiilidioksidia. Sata tietohakua vastaa siten energiankulutukseltaan yhden paidan silittämistä.

Pohjoismainen tuulivoimasopimus on ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Googlella on kolme vastaavanlaista energiasopimusta muualla maailmassa ja lisää on tulossa. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa yhtiö aikoo pyörittää palvelimiaan aurinkoenergialla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.