Mainos

Google-kohu kuumensi tietosuojavaltuutetun puhelimen

Hakukoneyhtiö Google avasi Suomessa alkuviikolla katunäkymäpalvelun. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo, että tietosuojavaltuutetun toimistoon on tullut runsaasti valituksia palvelusta.

- Meille on kirjallisesti tullut toistakymmentä juttua vireille ja puhelinpalvelumme soi jatkuvasti. Ihmiset kyselevät ja ovat huolissaan palvelusta jopa oman turvallisuutensa kannalta, kertoo Aarnio.

Moni haluaa tietää tietosuojavaltuutetulta myös sen, miten Google reagoi jos kuvaa vaatii pois palvelusta. Tietosuojavaltuutetun toimistosta kehotetaan ihmisiä ottamaan yhteyttä Googleen.

- Ihmisten pitäisi selvittää, onko Google toiminut niin kuin se on alun perin luvannut toimia. Jos homma ei onnistu, kannattaa olla meihin uudelleen yhteydessä.

Tuomioistuin päättää lopullisesti

- Jos vaikuttaa siltä, että kuvaaminen on lähellä salakatselua, voi ottaa yhteyttä poliisiin. Tuomioistuin päättää lopullisesti siitä, rikotaanko Googlen katukuvissa lakia, sanoo Aarnio.

- Meille tulleet yhteydenotot osoittavat sen, että ihmiset kokevat Googlen menneen kotirauhan suojelun piiriin. Mielestäni lakipykälä on selvä, mutta tuomioistuin tulkitsee rikosoikeudellisia asioita tavallaan, Aarnio pohtii.

Aarnio uskoo, että nettiin liittyvien vastaavanlaisten tapausten määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

- Tässä on jatkossa kiinnostavaa myös se, mikä on yhdysvaltalaisen ja eurooppalaisen lain välinen suhde. Toivon, että tämä kysymys onnistuttaisiin ratkaisemaan Eurooppa-Yhdysvallat -akselilla. On myös selvää, että maailmassa on vielä paljon sellaisia alueita, joissa ei ole tietosuojalainsäädäntöä, ja joissa ylilyöntejä tapahtuu.

(MTV3)

Lue myös:

Katso Tomi Einosen juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.