Mainos

Google alistui Kiinan viranomaisten sensuuriin

Googlen johdon mukaan sensuuriin alistuminen oli ehto, että yhtiö voisi kilpailla Kiinan laajoista markkinoista. Toimittajat ilman rajoja -järjestö kritisoi tuoreeltaan Googlen päätöstä.

Maailman suurin internet-hakupalvelu Google on suostunut Kiinan hallituksen vaatimuksiin sensuurista. Googlen kiinalaisversio estää käyttäjää pääsemästä sivuille, joilla on hallituksen arkaluontoiseksi luokittelemaa materiaalia.

Googlen johdon mukaan sensuuriin suostuminen oli välttämätöntä, jotta yhtiö voisi kilpailla Kiinan markkinoista. Googlen kilpailijoilla Microsoftilla ja Yahoolla on jo sensuroidut hakupalvelut Kiinassa.

- Tämä on ollut erittäin vaikea päätös meille. Voidaksemme toimia Kiinassa olemme poistaneet osan hakutuloksista. Syynä ovat paikalliset lait, säännökset ja politiikka, sanottiin Googlen julkaisemassa tiedotteessa.

Aikaisemmin Google on toiminut sensuroimattomana ulkomaisella palvelimella. Hakutulokset ovat kuitenkin kulkeneet hallituksen palomuurien ja sensuurin kautta. Googlen mukaan kiinalaisella palvelimella sijaitsevan hakukoneen puute on syönyt voimakkaasti yhtiön markkinaosuutta.

Googlen kiinalaisversio ei myöskään tarjoa monia normaalikäyttäjän jo itsestäänselvyyksinä pitämiä palveluita kuten Gmail-sähköpostia, chat-palveluja tai blogeja.

Kiinan nettisensuuria pidetään maailman tiukimpana. Maassa arvellaan olevan jopa kymmeniätuhansia nettipoliiseja.

Nettiyhtiöiden into Kiinan sananvapauden puolustamiseen ei muutenkaan ole ollut hääppöinen. Microsoft sulki vuoden alussa kiinalaisen toimittajan Zhao Jingin blogin, vaikka se sijaitsi ulkomaisella palvelimella. Yahoo puolestaan auttoi jäljittämään toisen toimittajan Shi Taon sähköpostiliikennettä sillä seurauksella, että Tao sai pitkän vankeustuomion.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö kritisoi tänään voimakkaasti Googlen päätöstä.

- Googlen lausunnot yksityisyyden kunnioittamisesta verkossa ovat tekopyhyyden huippu heidän Kiinan-strategiansa valossa. Kuten kilpailijansakin, yhtiö perustelee toimiaan sanomalla, että sillä ei ole vaihtoehtoja ja sen on toteltava Kiinan lakeja. Tämä on kuitenkin kulunut perustelu, järjestö suomi tiedotteessaan.

Googlen kiinalaisella hakukoneella sijaitseva versio löytyy osoitteesta www.google.cn

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.