Mainos

Google aikoo vetäytyä Kiinasta

Hakukonejätti Google.

Maailman suosituin hakukone, pörssinoteerattu Google aikoo vetäytyä Kiinan markkinoilta. Syyksi se ilmoittaa kyllästymisensä kiinalaiseen sensuuriin ja hakkereiden jatkuviin hyökkäyksiin palvelujaan kohtaan. Hyökkäykset ovat viime aikoina lisääntyneet ja ne ovat Googlen mukaan hyvin johdettuja ja taitavasti toteutettuja. Hakkerit ovat yrittäneet päästä mm. lukemaan Googlen Gmail-sähköposteja. Erityisellä tulilinjalla ovat Kiinan ihmisoikeusaktivistit.

-Hyökkäykset, joiden tarkoituksena on valvoa ja paljastaa henkilöitä ja rajoittaa tiedonkulkua internetissä panevat meidät miettimään toimintamme järkevyyttä Kiinassa, Googlen lausunnossa sanotaan.

Googlen mukaan myös 20 muuta yhtiötä on joutunut samanlaisen hakkeroinnin kohteiksi. Googlen, Twitterin, Microsoftin, Ciscon johtajat kokoontuivat viime viikolla käsittelemään tilannetta ulkoministeri Hillary Clintonin johdolla. Clinton on vaatinut Kiinalta selvitystä hyökkäyksistä.

Kiinan viranomaiset ovat estäneet pääsyn mm. Facebookin ja Twitterin sivuille. Viime vuonna viranomaiset yrittivät saada läpi määräyksen, jonka mukaan kaikkiin uusiin tietokoneisiin olisi pitänyt asentaa erityinen sensurointiohjelma ns." Green Dam filter" . Määräyksestä kuitenkin luovuttiin sen mahdottomuuden takia.

New Yorkissa toimivan ihmisoikeusryhmän, Human Rights in China, johtajan Sharon Homin mukaan Googlen tapaus on todellinen muistutus ja herätys kansainväliselle yhteisölle siitä, mitkä ovat bisneksen tekemisen riskit Kiinassa. Viime kuussa toisinajattelija ja ihmisoikeusaktivisti Liu Xiabao tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen vahvoista kansainvälisistä protesteista huolimatta.

Katso Petri Sarasteen raportti Pekingistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.