Globalisaatioraportti: Säällistä työtä kaikille

Presidentti Tarja Halonen julkisti globalisaatioraportin yhdessä kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääjohtajan Juan Somavian ja Tansanian presidentin Benjamin Mkapan kanssa.

Maailmankomission tänään Lontoossa julkistama raportti sisältää useita suosituksia, joiden tavoitteena on ohjata globalisaation hyödyt nykyistä useampien ulottuville.

Yksi keskeisistä tavoitteista on säällinen työ, josta tulisi tehdä jokaista ihmistä koskeva päämäärä. Myös sosiaaliturvan vähimmäistaso olisi hyväksyttävä jokaisen kiistattomaksi osaksi.

Kauppaa ja rahoitusta koskevien sääntöjen olisi annettava lisää tilaa kehitysmaiden omille poliittisille ja taloudellisille valinnoille, raportissa todetaan. Kaupan esteitä tulisi purkaa tuotteilta, joiden tuotannossa kehitysmaat ovat vahvoilla.

Kansainvälisten järjestöjen ja avunantajamaiden olisi selvemmin vaihdettava ulkoinen ehdollistaminen kansalliseen omistajuuteen. Raportti vaatii niin ikään julkisen kehitysavun nostamista vihdoin vähintään 0,7 prosentin tavoitetasolle. Komissio pyytää kehittyneitä maita myös harkitsemaan uudelleen päätöstä, jonka mukaan YK:n talousarvio pidetään nimellisen nollakasvun linjalla.

Huonoa hallintaa

Komission mielestä ongelmat eivät johdu pelkästään globalisaatiosta, vaan myös sen huonosta hallinnasta. Valtioiden ja hallitusten päämiesten olisikin vastattava siitä, että politiikka on johdonmukaista. Kaikkien järjestöjen olisi puolestaan oltava nykyistä enemmän vastuussa suurelle yleisölle.

Raportti esittää parlamentaarista ryhmää, jonka tehtävänä olisi valvoa keskeisiä kansainvälisiä järjestöjä. Kehitysmaille tulisi antaa paremmat mahdollisuudet osallistua muun muassa maailman kauppajärjestön, kansainvälisen valuuttarahaston sekä kansainvälisen jälleenrakennus- ja kehityspankin työhön.

Raportissa muistutetaan, ettei pelkkä globaalitason käsittely riitä. Myös kotipiha on siivottava. Hallinnan laatu riippuu keskeisesti kansallisvaltioiden käyttäytymisestä.

Uusi foorumi tarkkailijaksi

Komission mukaan muutoksen alkuvoima on laaja ja jatkuva vuoropuhelu. Kansainvälisten järjestöjen olisi pantava alulle keskusteluja toimintalinjauksista. YK:n ja sen erityisjärjestöjen pitäisi puolestaan järjestää globalisaatiofoorumi, jonka tehtävänä olisi tarkastella säännöllisesti globalisaation sosiaalisia vaikutuksia.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa pitää raporttia erittäin tärkeänä, koska se tuo uusia avauksia nyt juoksuhautoihin juuttuneeseen globalisaatiokeskusteluun. Kepan kehityspoliittisen sihteerin Kent Wilskan mielestä on tärkeää, että kansalaisyhteiskunta saadaan osallistumaan kehityskeskusteluun.


(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 25.02.2004).

Lue myös:

    Uusimmat