Mainos

Globalisaatiohanke syö pohjoismaisia kulttuurimäärärahoja

Pohjoismaiden neuvoston ensi vuoden kulttuurimäärärahoista on syntynyt erimielisyyttä.

Ministerineuvoston budjettiesityksessä on leikattu kaikilta aloilta, jotta saataisiin rahoitusta uudelle globalisaatiohankkeelle. Pohjoismaiden neuvoston presidentti Erkki Tuomioja (sd.) kummasteli hanketta, koska sen sisällöstä ei ole vielä juuri mitään tietoa.

Juustohöylä viistää ehdotuksessa eniten juuri kulttuurimäärärahoista, viisi prosenttia, kun muilta alueilta viedään kaksi prosenttia.

Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) kertoi, että ehdotus on jo ehtinyt herättää huolta pohjoismaisissa kulttuuripiireissä. Budjetista päätetään lopullisesti Pohjoismaiden neuvoston istunnossa lokakuussa.

Kulttuurimäärärahat ovat vähenemässä 22 miljoonasta Tanskan kruunusta noin 20,6 miljoonaan.

Pohjoismaat eivät ole valmiita lisäämään yhteistyön rahoitusta, joten 7,5 miljoonan euron rahoitus globalisaatiohankkeelle kaivetaan nykyisistä, noin 117 miljoonan euron kehyksistä.

Tuomioja totesi, että aivan selvää ei ole, miten asia ratkaistaan jos hallitustenvälinen Pohjoismainen ministerineuvosto ja parlamentaarinen Pohjoismainen neuvosto ovat budjetista eri linjoilla.

Tuomiojan mukaan pohjoismaisesta globalisaatiopohdinnasta on näköjään tullut erityisesti pääministerien hanke. Pääministerit ja satakunta lähinnä yritysmaailmasta valikoitua vierasta kokoontuvat aiheen tiimoilta globalisaatiokonferenssiin 8.-9. huhtikuuta Riksgränsenin kylässä Ruotsin Kiirunassa. Parlamentaarikkoja ei joukkoon ole juuri hyväksytty.

- Herää kyllä kysymys, kuinka paljon tässä pohjoismaisen yhteistyön kautta tässä tuotetaan lisäarvoa, Tuomioja sanoi.

Tuomioja arveli, että kyseessä on yritys luoda jonkinlainen pohjoismainen vastine Davosin konferenssille. Tällä haavaa kyseessä on globalisaatioprojektin ainoa konkreettinen hanke, sen lisäksi, että pohjoismaat aikovat esiintyä yhdessä Shanghain maailmannäyttelyssä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.