Mainos

Glamourjulkkis, mutta ansiotulot minimissä? Näin luet verolistoja

Pian taas joka tuutista julkaistaan verotietoja ja tulolistoja. Marraskuun ensimmäisenä päivänä julkaistavat verotiedot kiinnostavat suomalaisia vuodesta toiseen. Samalla kun ne kiinnostavat, ne herättävät myös ihmetystä.

Miten glamour-kuvissa esiintyvä seurapiirijulkkis on saanut ansiotuloja vain reilut kymmenen tuhatta euroa vuodessa? Kuinka yrityspomojen tulos onkin noin pieni?

Johtava lakimies Päivi Kaari Veronmaksajien keskusliitosta tekee vuosittain töitä julkisten verotietojen kanssa. Hän kertoo, mitä verolistoista voi saada selville ja mitä ei.

"Varakkaimpia ei voi listata"

Listoista kaivetaan usein esiin Suomen rikkaimmat. Kaarin mukaan tämä on hieman kyseenalaista, sillä varallisuustiedot eivät ole julkisia – eikä täten voisi esimerkiksi tehdä listaa Suomen varakkaimmista.

Julkisia verotietoja ovat verotettava ansiotulo ja pääomatulo sekä verojen kokonaismäärä ja maksettava tai palautettava veron määrä. Nämä tiedot eivät kuitenkaan usein anna kuvaa henkilön kokonaistuloista, sillä varsinkin pääomatulon kohdalla verotettava pääomatulo voi olla paljon pienempi kuin henkilön oikeasti saama pääomatulo. Tulotieto voi myös puuttua jopa kokonaan, vaikka henkilöllä olisi todellisuudessa esimerkiksi osinkotuloja.

Taustalla yritys – lue listoja kriittisesti

Monet julkisuudessa paistattelevat henkilöt ovat listojen mukaan hyvin heikkotuloisia. Vuosittainen verotettava ansiotulo saattaa olla kymmenen ja kahdenkymmenen tuhannen euron välillä.

Johtavan lakimiehen Päivi Kaarin mukaan ilmiön takana on usein henkilön oma yritys.

– Musiikkialan viihdetähdillä ja vastaavilla on usein yhtiöitä, joiden kautta he saavat tuloa. Keikkatuloja ei siis makseta suoraan tähdelle, vaan yhtiölle, jonka tähti omistaa.

Jos kyseessä on osakeyhtiö, niin yhtiö maksaa veron ja jakaa sitten osinkotuloja osakkaalle. Saajalleen verovapaata osinkoa voi nostaa vuoden aikana yhdeksän prosenttia yhtiön nettovaroista - kuitenkin enintään 90 000 euroa vuodessa.

– Tämä 90 000 euron raja tulee kuitenkin hyvin, hyvin harvoin vastaan, Kaari sanoo.

Keikkatyöläisille ja viihde-elämän tähdille kertyy usein uutisten mukaan myös jättivelkoja ja laajoja ulosottoja. Keikkatyöntekijöillä työsuhteet vaihtelevat, palkkioita tai tekijänoikeuskorvauksia voi tulla monelta taholta yhtiöön.

MTV3 Uutisten verosivut aukeavat 1.11. Kerromme sivuillamme, ketkä olivat maan palkkakuninkaat, kuinka paljon presidenttiehdokkaat ovat tienanneet, miten hyvin Angry Birds takoo rahaa omistajilleen ja miten kulttuurin merkkihenkilöt ansaitsevat.

Verosivuilta löytyy myös verokone, jolla voi hakea jokaisen Suomen maakunnan eniten tienanneet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.