Mainos

Gil-Robles: EKP:n aloitusta ei syytä hidastaa

Euroopan parlamentin puhemiehen Jose Maria Gil-Roblesin mielestä Euroopan keskuspankin EKP:n toiminnan aloittamista ei ole syytä hidastaa. Parlamentti ei ole tyytyväinen siihen, miten EKP:n johtoa koskevat päätökset tehtiin, mutta se vahvistanee pankin johdon nimitykset, Gil-Robles sanoi tänään Helsingissä.

-Tapaan, jolla EKP:n johtoa koskevat päätökset tehtiin, ei voi olla tyytyväinen, mutta se ei ole sama asia kuin olla onneton päätöksen tulokseen, hän tähdensi puhuessaan Paasikivi-Seurassa. Pankin johtokunnan suomalaiseen ehdokkaaseen, Suomen Pankin pääjohtajaan Sirkka Hämäläiseen, Gil-Robles oli tyytyväinen.
-Täytyy onnitella teitä. Suomella on hyvä ehdokas, hän korosti.

EU-johtajat kamppailivat viikonvaihteessa Brysselissä EKP:n pääjohtajakysymyksen parissa. Aikaan saadun kompromissin mukaan pankin ensimmäinen pääjohtaja hollantilainen Wim Duisenberg eroaa kesken virkakautensa ja häntä seuraa ranskalainen ehdokas. Kompromissi sai heti osakseen arvostelua ja mm. Gil-Robles totesi sen olevan Maastrichtin sopimuksen vastainen.

Tänään Helsingissä hän oli kuitenkin sitä mieltä, että Euroopan parlamentti vahvistaa nimitykset ja EKP voi aloittaa työnsä suunnitelmien mukaan heinäkuun alussa. EKP:n pääjohtajaa ja johtokunnan jäseniä ei voida nimittää ennen kuin parlamentti on heidät hyväksynyt. Parlamentti kuulee johtokunnan jäseniä torstaina ja perjantaina.

Laajentuminen EU:n tärkein haaste

Gil-Robles puhui Paasikivi-Seurassa EU:n tulevaisuuden haasteista. Hänen mukaansa EU:lla on itse asiassa edessään vain yksi ainoa haaste ja se on laajentuminen. Tällä kerralla laajentuminen poikkeaa hänen mukaansa merkittävästi aiemmista laajentumisista, sillä nyt mukaan on tulossa useampia jäsenmaita. Lisäksi hakijamaiden on suoriuduttava siirtymästä, joka ei ole ainoastaan poliittinen vaan myös taloudellinen ja yhteiskunnallinen, hän tähdensi. Jotta laajentumisesta selvittäisiin, on unionin saatettava omat asiansa kuntoon ja turvattava välineet, joilla nykyisten ja uusien jäsenmaiden tarpeet voidaan täyttää.

Erityisesti Gil-Robles korosti EU:n nykyisen päätöksentekojärjestelmän uudistamista. Nykyisen yksimielisyysvaatimuksen tilalle hän tarjosi äänestyspäätöksiä.
-Viime viikonvaihteen huippukokous oli hyvä esimerkki siitä, miten unioni ei toimi, hän muistutti. Hän kertoi myös aikovansa kerätä ryhmän eurooppalaisia merkkihenkilöitä pohtimaan, kuinka päätöksentekojärjestelmää tulisi uusia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.