Georgiassa suurmielenosoitus presidenttiä vastaan

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze joutuu yhä ahtaammalle. Työttömyys, korruptio, ja energiapula ovat vieneet Shevardnadzen kannatuksen.

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze tarjosi tänään oppositiolle neuvotteluja sisällissodan välttämiseksi. Televisiopuheessaan hän myös varoitti, että armeija on valmis puolustamaan maata kaikin keinoin.

Georgialaiset eivät kuitenkaan noudattaneet presidentin kehotusta pysyä pois täksi illaksi ilmoitetusta suurmielenosoituksesta, vaan arviolta 20 000 mielenosoittajaa marssi parin kilometrin matkan presidentinkanslian eteen pääkaupungissa Tbilisissä.

- Me olemme 15 metrin päässä Shevardnadzen kansliasta. Ellei hän uskalla kävellä tätä matkaa, teidän tehtävänne on tuomita hänen rikollinen hallituksensa. Tämä mies varasti meiltä kaiken eikä hän aio välittää omasta kansastaan, oppositiojohtaja Mihail Saakashvili sanoi mielenosoittajille.

Shevardnadze oli aiemmin päivällä sanonut televisiossa, ettei mielenosoituksessa ole mitään näkemistä ja siitä saattaa olla huonoja seurauksia.

- Siksi kehotan jokaista jatkamaan töitään, palaamaan kotiin tai jatkamaan opiskeluja . Vetoan kaikkiin, jotta he pysyisivät tyyninä ja toimisivat rauhallisesti isänmaamme tähden, presidentti sanoi. Shevardnadze kuvasi tilannetta hyvin vaaralliseksi.

-Tämä on johtamassa sisällissotaan. Tämä saattaa olla lopun alkua, hän sanoi. Shevardnadze keskusteli tänään maansa kriisistä myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Shevardnadze ei suostu eroamaan

Oppositio ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) syyttävät viranomaisia vilpistä kaksi viikko sitten pidetyissä parlamenttivaaleissa. Myös keskusvaalilautakunta on vahvistanut syytökset. Toistaiseksi julkaistujen osittaisten tulosten mukaan Shevardnadzea kannattava Uusi Georgia -rintama johtaa ääntenlaskentaa 21,1 prosentin äänimäärällä.

Shevardnadze, 75-vuotias entinen Neuvostoliiton ulkoministeri, on hallinnut Georgian (entisen Gruusian neuvostotasavallan) poliittista elämää lähes kolme vuosikymmentä. Hän on erittäin epäsuosittu muun muassa laajalle levinneen korruption ja köyhyyden vuoksi, mutta kieltäytyy eroamasta

- Se olisi minulta vastuutonta. Kun aika koittaa, eroan omasta tahdostani, mutta en tässä epävarmuuden tilassa, hän sanoi tänään televisiossa.

Sisällissodan uhka tuo monille georgialaisille mieleen ahdistavia muistoja 1990-luvun alun sisällissodasta. Uuden sisällissodan uhka huolettaa sekä georgialaisia että läntisiä sijoittajia, jotka rakentavat öljyputkea Kaspianmeren öljyn viemiseksi Georgian kautta maailmanmarkkinoille. Yhdysvallat tukee hanketta, koska se tarjoaa mahdollisen vaihtoehdon Persianlahden öljylle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 14.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat