Mainos

Georgian tilanne kiristyy

Georgiassa jännite keskushallinnon ja kapinallisen Adzharian alueen välillä kiristyy.

Georgian kartta

Sisällissodan uhka leijui tänään raskaana Georgian yllä Adzharian alueen levottomuuksien jatkuessa. Georgia antoi Adzharian aluejohtajalle Aslan Abashidzelle muutaman tunnin aikaa erota tehtävästään. Vain tällä tavalla vältetään verenvuodatus, ilmoitti Georgian turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Vano Merabishvili.

Merabishvilin mukaan Georgian presidentti Mihail Saakashvili ja Abashidze neuvottelivat tänään eron ehdoista. Abashidzen edustaja puolestaan kertoi, että Abashidze ei aio erota ja että hän on kieltäytynyt hänelle tarjotusta mahdollisuudesta poistua maasta turvallisesti. Edustajan mukaan Abashidze on kuitenkin valmis neuvottelemaan Georgian hallituksen kanssa.

Saakashvili neuvotteli tänään puhelimitse myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa kiristyneestä tilanteesta. Venäjä on varoittanut Georgiaa voimatoimista, jotka voisivat laukaista sisällissodan alueella.

Venäjä ilmoitti, että Venäjän turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, entinen ulkoministeri Igor Ivanov lentää Georgiaan neuvottelemaan osapuolten kanssa. Ivanov oli avainroolissa viime marraskuun neuvotteluissa, joissa Georgiaa pitkään johtanut Eduard Shevardnadze erosi.

Mielenosoitukset jatkuivat

Viitisentuhatta mielenosoittajaa kokoontui jälleen tänään Batumin kaduille vaatimaan Abashidzen eroa. Mielenosoittajat heiluttivat Georgian lippuja ja huusivat "Misha!", joka on Saakashvilin lempinimi. Myös osa mielenosoitusta barrikadeilla seuranneista Adzharian turvallisuusjoukkojen jäsenistä liittyi marssijoihin. Sen sijaan Abashidzea kannattavat puolisotilaalliset joukot - joista monet ovat venäläisiä palkkasotilaista - olivat valmiita puolustamaan johtajaansa asein.

Georgian hallituksen mukaan Batumin öljysatama oli miinoitettu raskaasti. Mikäli räjähteet laukeavat monituhatpäisen mielenosoittajajoukon keskellä, seuraukset voisivat olla tuhoisat, kerrottiin Georgian poliisista. Satamassa on myös runsaasti raskasta öljyä ja muuta räjähdysherkkää materiaalia.

Saakashvili uhkasi sunnuntaina hajottaa Adzharian hallinnon, jos Abashidze ei taivu Tbilisin vaatimuksiin alueellisen miliisin riisumisesta aseista kymmenen päivän kuluessa. Abashidze sanoi, että aikataulu on liian tiukka ja lisäsi alueen odottavan sotaa. Abashidzhea on moitittu laittoman yksityisarmeijan ylläpidosta, itsevaltaisuudesta ja verotulojen pimittämisestä keskushallitukselta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.