Georgian presidentti kehui Suomen diplomatiaa

Suomi rauhoitti Venäjän ja Georgian välisen konfliktin vuosi sitten. Georgian presidentti ei usko sotaan Kaukasuksella.

Suomi on Georgialle tärkeä maa ja hyvä ystävä. Näin ainakin voi päätellä Georgian presidentin Mikheil Saakashvilin kehuryöpystä Suomelle.

- Kiitän Suomea suurenmoisesta johtajuudesta Lahden (epävirallisessa) huippukokouksessa viime vuonna, Suomessa vieraileva Saakashvili kertoi tänään.

Saakashvilin mukaan Suomi kykeni diplomatiallaan rauhoittamaan Georgian ja Venäjän välistä konfliktia, joka uhkasi vuosi sitten muuttua avoimeksi sotilaalliseksi yhteenotoksi. Maat kiistelevät mm. Georgiaan kuuluvista Abhasiasta ja Etelä-Ossetiasta.

Georgia odottaa paljon Suomelta myös ensi vuonna, jolloin Suomi toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajamaana. Etyjin Georgia-mission johtajana aloittaa muutaman päivän päästä suurlähettiläs Terhi Hakala, jolla on pitkä diplomaattikokemus Kaukasiasta ja Venäjältä.

- Hän oli se nainen, joka oli samassa autossa presidentti Saakashvilin kanssa. Suomalaiselle medialle tiedoksi, hän ei ole Saakashvilin vaimo, tasavallan presidentti Tarja Halonen kevensi lehdistötilaisuutta esitellessään Hakalan.

Saakashvilin mukaan konflikti olisi jo ratkaistu, mikäli Venäjä toimisi rakentavammin. Presidentti ei kuitenkaan usko, että Venäjä aloittaa sotaa Kaukasuksella. Hänen mukaansa Moskovan ulkopolitiikka on muuttunut aiempaa päättäväisemmäksi ja agressiivisemmaksi.

- Olisi itsetuhoista kenelle tahansa venäläispoliitikolle yrittää aloittaa suurta sotilaallista yhteenottoa Kaukasuksella. He kävivät katastrofaalisen sodan Tshsetsheniassa, Saakashvili muistuttaa.

Vierailunsa aikana Saakahsvili haluaa käydä - omasta aloitteestaan - Ahvenanmaalla, jonka erityisasemaa hän tutki Norjan ihmisoikeusinstituutissa 1990-luvun alussa. Saakashvili uskoo, että Ahvenenmaa voisi toimia yhtenä esimerkkinä monietniselle Georgialle rauhanomaisesta rinnakkaiselosta.

Georgia itsenäistyi Venäjästä 1991. Georgian suhteet Venäjään ja maan sisäinen poliittinen tilanne on ollut epävakaa koko itsenäisyyden ajan. Voimakkaasti länsimielisen, Kaukasuksella sijaitsevan tasavallan presidentti on Suomessa kolmipäiväisellä virallisella valtiovierailulla.

(MTV3-Janne Hopsu)

Lue myös:

    Uusimmat