Mainos

Georgian pääministeri vaihtui

Georgiaan viime viikolla julistettu poikkeustila kumottiin tänään. Samalla vaihtui maan pääministeri.

Georgiassa yhdeksän päivää kestänyt poikkeustila on päättynyt. Presidentti Mihail Saakashvili nimitti samalla uudeksi pääministeriksi pankinjohtaja Lado Gurgenidzen, joka seuraa eronpyyntönsä jättänyttä Zurab Nogaidelia.

Gurgenidze on maan suurimman pankin johtaja. Bank of Georgia on ainoa georgialaisyritys, joka on listattu Lontoon pörssissä. Saakashvilin tavoin Gurgenidze on opiskellut Yhdysvalloissa.

Saakashvilin arveltiin pyrkivän korjaamaan pääministerin vaihdoksella hallintonsa mainetta, jota poikkeustilaan turvautuminen kolhi. Poikkeustila julistettiin viime viikolla sen jälkeen kun Saakashvilin vastaiset mielenosoitukset olivat kärjistyneet väkivaltaisuuksiksi.

Arvostelun yllyttyä Saakashvili taipui opposition vaatimukseen ennenaikaisista presidentinvaaleista, jotka pidetään tammikuussa. Saakashvili vakuutti tänään, että kaikki georgialaiset ja kaikki poliittiset ryhmät saavat osallistua vaalikampanjaan.

Vaikka poikkeustilan päättyminen merkitsi yksityisiä viestimiä koskeneen uutissulun purkamista, Imedi-tv-kanava pysyy edelleen suljettuna. Sen toiminta jäädytettiin oikeuden päätöksellä, jossa tv-kanavan arvioitiin syyllistyneen väkivaltaan yllyttämiseen.

Oppositio vaati EU:n tuella Imedin vapauttamista toimintakiellosta.

- Imedin toiminnan alkaminen uudestaan on tärkeintä. Ilman sitä vaalit eivät ole demokraattiset, sanoi oppositioliittouman presidenttiehdokas Levan Gatshetshiladze.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.