Mainos

Georgian pääkaupunkiin julistettiin poikkeustila

Uutistoimisto RIA Novostin mukaan Georgiasta saisi lähtöpassit kolme venäläisdiplomaattia. Georgian presidentin mukaan maassa kuudetta päivää riehuneita levottomuuksia ovat juonineet Venäjän tiedustelupalvelujen jäsenet.

Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin on julistettu poikkeustila. Kaksi vuorokautta kestävästä poikkeustilasta ilmoitti pääministeri Zurab Nogaideli maan televisiossa.

Poikkeustilan julistamisen taustalla ovat pääministerin mukaan yritykset horjuttaa maan vakautta.

Aiemmin päivällä poliisi hajotti Tbilisissä voimatoimin presidentin eroa vaatineen mielenilmauksen. Satojen ihmisten kerrottiin saaneen vammoja, kun mellakkajoukot tyhjensivät parlamenttiaukion tuhansista opposition mielenosoittajista kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Presidentti Mihail Saakashvili syytti levottomuuksista Venäjää ja sanoi maansa karkottavan useita venäläisdiplomaatteja vakoilun ja kumouksellisen toiminnan takia. Hänen mukaansa levottomuuksia ovat juonineet Venäjän tiedustelupalvelun jäsenet.

Lähtöpassit sai kolme venäläisdiplomaattia, ja lisäksi Georgia kutsui Moskovan-suurlähettiläänsä kotiin.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti vastaavansa piakkoin karkotuksiin omilla toimillaan. Ministeriö sivuutti Saakashvilin kommentit venäläisvastaisena hysteriana.

Georgian erikoisjoukot tekivät illalla myös rynnäkön oppositiota tukevalle Imedi-televisioasemalle, ja aseman lähetys katkesi. Imedi on raportoinut laajalti opposition mielenosoituksista.

Protesteja jo kuudetta päivää

Sanasota Saakashvilin hallinnon ja opposition välillä jatkui kiivaana. Parlamenttiministeri Givi Targamadze sanoi opposition myyneen isänmaansa Venäjälle, ja oppositiojohtaja Goga Haindrava kutsui Saakashvilia ja hänen hallintoaan terroristeiksi.

Tbilisissä mielenosoitukset jatkuivat jo kuudetta perättäistä päivää, ja paikoin katunäkymä oli kaoottinen naamioituneiden poliisien jahdatessa mielenosoittajia.

- Vain fasistihallitus voi toimia näin, sanoi kyynelkaasun keskellä oksentanut Nana Abuladze, 56.

Maltin puolesta vetosivat Georgian kirkko ja Saakashvilin liittolainen, parlamentin puhemies Nino Burdjanadze. Viime perjantaina voimistuneet mielenosoitukset ovat laajimmat sitten vuoden 2003 ruusuvallankumouksen, jossa Saakashvili nousi maan johtoon.

Oppositio syyttää Saakashvilia taloudellisista väärinkäytöksistä ja korruptiosta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.