Mainos

Georgian kapina ohi

Georgian presidentin Eduard Shevardnadzen eroa vaatineet kapinalliset suostuivat tänään vetäytymään takaisin tukikohtaansa, kertoi Georgian parlamentin puhemies. Molemmat osapuolet ovat sopineet, että kapinoivat joukot palaavat takaisin tukikohtaansa Senakiin, puhemies Zurab Zhvania kertoi.

Viranomaisten mukaan kapinoivat sotilaat vapauttivat myös ministerin, jonka he ottivat panttivangikseen kun tämä yritti neuvotella heidän kanssaan. Hallituksen joukot ja kapinoivat sotilaat ottivat aiemmin maanantaina yhteen Georgian toiseksi suurimman Kutaisin kaupungin lähettyvillä. Hallituksen edustaja kertoi Venäjän televisiolle, että taisteluissa sai surmansa yksi ihminen ja kaksi loukkaantui. Georgian armeija sijoitti panssarivaunuja ja tykistöä puolustamaan Kutaisia. Alueelta paenneet ihmiset kertoivat, että noin 20 kilometrin päässä Kutaisista sijaitsevassa Khomin kaupungissa käytiin taisteluja.

Presidentti Shevardnadze kertoi harkitsevansa poikkeustilan julistamasta maahan, koska hän ei omien sanojensa mukaan halunnut maan luisuvan kaaokseen ja anarkiaan. Presidentti vannoi myös, etteivät kapinalliset pääse Kutaisiin.

Kapina sai alkunsa Georgian länsiosassa aiemmin maanantaina, kun Shevardnadzea vastustava noin 200 sotilaan ryhmä otti Senakin kaupungissa haltuunsa kymmenen panssarivaunua ja kaksi panssaroitua ajoneuvoa. Georgian asevoimat pantiin tämän jälkeen hälytysvalmiuteen. Viranomaisten mukaan kapinaa johti majuri Akaki Eliava, joka oli mukana Georgian entistä johtajaa Zviad Gamsahurdiaa tukeneessa kapinassa 1992-93. Kapina sysäsi Georgian sisällissodan partaalle.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.