Mainos

Georgian ja Venäjän välirikko lähellä

Georgian ja Venäjän välejä hiertää kiista Abhasian ja Etelä-Ossetian alueista, jotka havittelevat itsenäisyyttä Venäjän tuella.

Georgia ja Venäjä ovat ajautuneet entistä lähemmäs välirikkoa Georgian separatistialueista syntyneen kiistan vuoksi. Georgian presidentti Mihail Saakashvili peruutti vierailunsa Moskovassa viikonloppuna järjestettävään IVY-maiden vuosittaiseen kokoukseen, kun presidentti Vladimir Putin kieltäytyi tapaamasta häntä kahden kesken.

- Ehdotettu ohjelma oli järjetön, emme todellakaan lähde Moskovaan katsomaan hevosajoja, napautti Saakashvilin kansliapäällikkö George Arveladze viitaten laukkakilpailuun, johon Putinilla on tapana viedä vieraansa.

Putinin isännöimään kokoukseen on kutsuttu kaikki 12:n entisen neuvostotasavallan johtajat. Kokoontumisten laihat tulokset ovat viime vuosina vauhdittaneet arvailuja siitä, että IVY-maiden yhteistyö olisi tulossa tiensä päähän.

Kokous alkoikin tänään epäonnisissa merkeissä. Entistä useampi valtionpäämies peruutti tulonsa: Saakashvilin lisäksi kotiin jäivät terveysongelmista kärsivät Armenian Robert Kotsharian, sisäpoliittisiin pulmiin vedonnut Ukrainan Viktor Jushtshenko sekä Turkmenistanin Saparmurat Nijazov, joka on jättänyt kokouksen väliin jo useana vuonna.

Georgian syyttää Venäjää valloitushaluista

Georgian ja Venäjän välejä hiertää kiista Abhasian ja Etelä-Ossetian alueista, joiden itsenäisyysvaatimuksia Venäjän uskotaan tukevan. Georgia epäilee, että Venäjä havittelee alueita itselleen.

Georgian hallituksella ei käytännössä ole valtaa Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa. Sen sijaan venäläiset sotilaat ja matkailijat pääsevät kulkemaan alueiden rajojen yli vaivatta - jopa niin helposti, että moni Abhasian rannoilla lomaileva venäläisturisti luulee olevansa yhä kotimaassaan.

Georgia on uhannut perua asian vuoksi tukensa Venäjän WTO-jäsenyydelle, ja alkuviikosta Georgian parlamentti vaati Venäjää vetämään rauhanturvaajansa separatistialueilta. Heidän tilalleen parlamentti haluaisi kansainvälisen rauhanturvaoperaation.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov epäili eilen Georgian suunnittelevan suurta sotilasoperaatiota Etelä-Ossetiaan. Georgian puolustusministeri Irakli Okruashvili kiisti väitteet, muttei myöskään lupaillut pysyvää aselepoa.

- Emme ole ratkaisemassa tätä konfliktia asein, mutta aseleposopimusta emme allekirjoita, sillä alueella kukoistaa huumekauppa ja ihmisoikeuksia rikotaan, Okruashvili selitti. - Konflikti uhkaa valtiomme koskemattomuutta, emmekä voi loputtomiin katsoa asiaa sormien välistä.

Saakashvili erotti tänään kaksi ministeriä, joista toinen johti rauhanneuvotteluita Abhasian ja Etelä-Ossetian kapinallisten kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.