Mainos

Georgian ja Venäjän ohjusselkkaus kärjistyy

Georgian mukaan venäläishävittäjä ampui ohjuksen lähelle pääkaupunki Tbilisiä. Venäjä kiistää väitteet.

Georgia ja Venäjä ovat ajautuneet sanasotaan väitetystä ohjusiskusta maiden rajalla. Georgia syyttää Venäjää ilmatilansa loukkaamisesta ja ohjuksen ampumisesta lähelle Etelä-Ossetian rajaa, Venäjä kiistää asian.

Georgian presidentti Mihail Saakashvilin mukaan Venäjä yritti lietsoa paniikkia Georgiassa. Hän vaatii Venäjältä virallista selitystä tapahtumasta. Saakashvili painosti myös EU:ta tuomitsemaan iskun ja sanoi, että kyseessä on Euroopan turvallisuus.

Georgia antoi asiasta virallisen nootin Venäjän suurlähettiläälle. Maa kutsui tiistaina muidenkin maiden lähettiläitä keskustelemaan välikohtauksesta. Joidenkin georgialaislähteiden mukaan myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj haluaa tutkia tapausta.

Georgian sisäministeri Vano Merabishvili kuvaili ohjuksen laukaisua "aggressiiviseksi toimeksi".

Tutkat havaitsivat koneet

Merabishvilin mukaan tutkat havaitsivat, että maan ilmatilaan tunkeutui maanantai-iltana kaksi Su-34-tyyppistä venäläiskonetta, joista toinen laukaisi ohjuksen lähelle Tsitelubanin kylää. Kylä sijaitsee 65 kilometrin päässä maan pääkaupungista Tbilisistä.

Maissi- ja perunapellolle pudonnut ohjus ei kuitenkaan ilmeisesti räjähtänyt eikä kukaan loukkaantunut. Georgian sisäministeriön mukaan räjähdys olisi ollut "katastrofi". Ministeriön mukaan ohjuksia saattaa löytyä vielä lisää.

Televisiokanavat näyttivät maanantaina kuvaa noin viisi metriä syvästä kraatterista Tsitelubanin pelloilta. Kraatterin ympärillä lojui ohjuksen osia, joissa muutamissa oli venäläisiä kyrillisiä kirjaimia.

Paikallisten silminnäkijöiden mukaan kaksi lentokonetta lensi kylää kohti korkealta. Toinen koneista laukaisi ohjuksen, minkä jälkeen alukset kääntyivät ja palasivat Venäjän puolelle.

Venäjä: Väitteet perättömiä

Venäjän ilmavoimat tyrmäsi Georgian syytteet perättöminä väitteinä, joiden paikkansapitävyydestä ei ole todisteita. Myös Kremlin tiedottaja kiisti syytökset.

- Emme tee tai suunnittele tekevämme tällaisia asioita, sanoi ilmavoimien apulaiskomentaja Anatoli Nogovitsin.

Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass puolestaan kertoi, että Etelä-Ossetian sisäministerin Mihail Minzajevin mukaan ohjuksen ampui georgialainen kone.

- Iskun todennäköinen kohde oli Tsinagarin asutusalue, mutta ohjus ei osunut kohteeseensa vaan konfliktialueen välittömään läheisyyteen, Minzajev sanoi.

Etelä-Ossetia on muodollisesti Georgiaan kuuluva autonominen alue, jota Venäjä tukee.

Georgia syytti venäläishävittäjiä ilmatilansa loukkaamisesta myös vuonna 2002. Tuolloinkin Venäjä kiisti syytökset. Maiden väliset jännitteet ovat johtaneet kriisistä toiseen sen jälkeen, kun georgialaiset valitsivat maansa presidentiksi länsimyönteisen Saakashvilin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.