Mainos

Georgialle miljardien apupaketti talouskriisistä huolimatta

Georgia saa lähivuosina useita miljardeja euroja jälleenrakennukseen ja sodan runteleman taloutensa elvyttämiseen. Maailmanlaajuinen pankkikriisikään ei estänyt kansainvälisiä rahoittajia kokoamasta jättimäistä tukipakettia erityisessä apukonferenssissa keskiviikkona.

EU-maat, Yhdysvallat ja muut kansainväliset rahoittajat lupasivat Brysselissä apua yhteensä 3,4 miljardia euroa. Mukana on sekä suoraa raha-apua että lainaa. Summa oli ennakko-odotuksia suurempi, ja Georgian pääministeri Lado Gurgenidze olikin erittäin tyytyväinen tulokseen.

Suomi lupasi osaltaan lisäapua kaksi miljoonaa euroa. Valtiosihteeri Teija Tiilikaisen mukaan summa käytetään erityisesti metsätuhojen korjaamiseen. Jo aiemmin Suomi on myöntänyt Georgialle kaksi miljoonaa euroa, lähinnä hätäapuun sekä yhteistyöjärjestö Etyjin työhön.

Yhdysvallat avokätisin

Elokuinen konflikti Venäjän kanssa tuhosi paljon infrastruktuuria ja ajoi tuhansia ihmisiä kodeistaan. Lisäksi maan talouskasvu on sodan jälkeen hidastunut selvästi ja kansainväliset investoinnit ovat tyrehtyneet.

Tosin viime viikkojen talousmyllerryksessä samat vaikeudet ovat kohdanneet myös muita maailman maita.

- Keskusteluissa viitattiin kyllä siihen, että nyt menee yleisestikin huonosti, Suomea edustanut Tiilikainen myönsi.

Tämä ei kuitenkaan heijastunut kansainvälisen yhteisön auttamishaluun. EU-maille ja Yhdysvalloille kyse oli etenkin poliittisen tuen osoittamisesta Georgialle.

Kansainvälinen apu käytetään lähinnä suoraan budjettitukeen, pakolaisongelman helpottamiseen sekä infrastruktuurin korjaamiseen.

Suurin yksittäinen panostus tuli odotetusti Yhdysvalloilta, joka lupasi miljardi dollaria (770 miljoonaa euroa). EU-komissio oli jo aiemmin luvannut 500 miljoonaa. Monet yksittäiset EU-maat ilmoittivat tämän lisäksi vielä omista panostuksistaan.

Ruotsi oli yksi suurimpia yksittäisiä lahjoittajia. Maa lupasi 400 miljoonaa kruunua eli yli 40 miljoonaa euroa. Summa on kymmenkertainen Suomen apuun verrattuna.

Venäjä lähetti joukkonsa Georgiaan elokuussa, kun Georgia pyrki ottamaan hallintaansa itsenäisyyttä havittelevat Etelä-Ossetian ja Abhasian. Venäjä on sittemmin myös tunnustanut alueiden itsenäisyyden.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.