Mainos

Georgiaan hätätila - oppositio vaatii Shevardnadzen eroa

Georgiaan on julistettu hätätila. Presidentin eroa vaativat opposition kannattajat ovat vallanneet parlamenttirakennuksen.

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze on julistanut hätätilan maahan. Shevardnadze on kieltäytynyt eroamasta ja sanonut, että hän lähtee vain perustuslaillisen menettelyn kautta. Oppositiojohtaja Mihail Saakashvili on todennut uutiskanava CNN:lle, että Shevardnadze voi jäädä virkaansa, mikäli maassa järjestetään ennenaikaisen presidentinvaalit.

Georgian oppositiojohtaja Nino Burdzhanadze puolestaan on julistanut ottavansa presidentin tehtävät haltuunsa Eduard Shevardnadzelta.

- Minä, Georgian parlamentin puhemiehenä perustuslain mukaisesti otan presidentin tehtävät haltuuni, kunnes selviää, voiko Shevardnadze jatkaa presidenttinä, Burdzhanadze sanoi toimittajille.

Presidentin eroa vaativa oppositio väittää hallituksen väärentäneen marraskuun alussa järjestetyn vaalin tulokset.

"Samettivallankumous alkoi"

Oppositio julisti eilen illalla samettivallankumouksen käynnistyneen. Kymmenet opposition kannattajat tunkeutuivat Georgian parlamenttirakennukseen iltapäivällä. Henkivartijat veivät presidentti Eduard Shevardnadzen pois rakennuksesta.

Joukot tunkeutuivat rakennukseen kesken uuden parlamentin ensimmäistä istuntoa. Oppositio ilmoitti aiemmin päivällä, että Shevardnadzella olisi aikaa antautua kello 14:n mennessä.

Opposition kannattajat ovat vallanneet myös presidentillisen palatsin. Joukot ryntäsivät rakennukseen poliisien ohi.

Vaalivilppi raivostutti opposition

Opposition on yhdistänyt viime kuussa pidettyjen parlamenttivaalien räikeät väärinkäytökset. Myös länsimaisten vaalitarkkailijoiden mielestä presidentti Shevardnadzen hallinto pyrki varmistamaan karkein ottein itselleen suotuisan tuloksen.

Vaalitulosta vastustaneiden mielenosoitusten voima on vaalien jälkeen vain yltynyt. Köyhtymiseen, korruptioon ja rikollisuuteen kyllästyneet georgialaiset ovat halunneet päästä eroon kymmenen vuotta valtaa pitäneestä entisestä neuvostoajan kommunistijohtajasta.

(MTV3-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 22.11.2003).

(Kymmenen uutiset 22.11.2003).

Venäjällä Georgian tilannetta seurataan tarkkaan, sillä Venäjä haluaa varmistaa omat öljyintressinsä Georgiassa.

(Kymmenen uutiset 22.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.