Mainos

Georgia vetänyt joukkonsa pois Etelä-Ossetiasta

Pommitettuja taloja Etelä-Ossetiassa ja Georgiassa, rakettien ja ohjusten tuhoamia teitä, kiskoja ja puhelinpylväitä. Uutiskuvat kertovat tänään karua kieltään taistelujen tuhoista Kaukasuksella.

Venäjän sotatoimet saivat entistä laajemman kansainvälisen tuomion, kun Georgia ilmoitti venäläishävittäjien pommittaneen pääkaupunki Tbilisin seutua. Ilmapommitusten kohteena oli kaupungin liepeillä sijaitseva sotilaslentokenttä. Myös YK vahvisti, että kenttää oli pommitettu.

Illalla kerrottiin silminnäkijöiden vahvistaneen, että yksi pommeista iskeytyi myös 200 metriä Tbilisin kansainvälisen lentokentän kiitoradasta.

Pelkoja kriisin leviämisestä lisäsi sekin, että Georgiasta niin ikään eroon pyrkivä Abhasia julisti kymmenen päivää kestävän sotatilan ja määräsi reserviläiset liikekannalle. Abhasian presidentti Sergei Bagapsh sanoi Georgian siirtäneen tuhansia sotilaitaan alueen rajalle.

Georgia taas sanoi Venäjän aloittaneen jo Abhasian pommittamisen, minkä Moskova kiisti jyrkästi.

Ranska varoitti Balkanin toistosta

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner varoitti Venäjää ja Georgiaa ajautumasta Balkanin kaltaiseen väkivallan kierteeseen.

-Väkivalta uhkaa laajentua -- emmekä voi hyväksyä sen tapahtuvan Euroopan porteilla, Kouchner sanoi.

Kouchner matkusti tänä iltana Tbilisiin tutkailemaan tulitauon mahdollisuutta yhdessä Suomen ulkoministerin Alexander Stubbin kanssa. Kouchner matkustaa Kaukasukselle EU:n puheenjohtajamaan edustajana, Stubb edustaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä Etyjiä.

Kouchnerin ja Stubbin on määrä esittää kriisin osapuolille kolmiosaista suunnitelmaa. Osapuolia vaaditaan lopettamaan viipymättä vihollisuudet, tunnustamaan Georgian itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus sekä palauttamaan kriisiä edeltävä tilanne ennalleen.

-Me yritämme saada verenvuodatuksen päättymään ehdottamalla taistelujen lopettamista, joukkojen vetämistä takaisin molemmin puolin asemiin, jotka kansainvälinen yhteisö on hyväksynyt, Kouchner selitti TF1-kanavalle.

Testi Venäjän aikeille

Yhdysvallat varoitti Venäjää siitä, että kriisin sotilaallinen laajentuminen vaarantaisi Washingtonin ja Moskovan suhteet pitkäksi aikaa. Presidentti George W.Bushin turvallisuusneuvonantaja James Jeffrey odottikin mielenkiinnolla Venäjän reaktiota Georgian vetäytymisilmoitukseen.

-Olemme tehneet venäläisille selväksi, että jos Venäjä jatkaa kohtuutonta ja vaarallista eskalaatiotaan, sillä on merkittävät ja pitkäaikaiset seuraukset Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin, Jeffrey sanoi.

Jeffreyn mukaan Venäjän aikeet joutuvat Jeffreyn todelliseen testiin, jos tieto Georgian vetäytymisestä vahvistuu.

(STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.