Mainos

Georgia vaarassa ajautua sekasortoon

Georgian pelätään luisuvan epävakauteen ennen tammikuussa järjestettäviä uusia vaaleja.

Georgian oppositiojohtaja ja presidenttiehdokas Mihail Saakashvili varoittaa maan luisumisesta epävakauteen ennen tammikuussa järjestettäviä uusia vaaleja.

-Jäljellä olevat 30 päivää ovat hyvin vaaralliset. On olemassa monia hallitsemattomia tekijöitä, jotka pyrkivät horjuttamaan tilannetta, Saakashvili sanoi uutistoimisto DPA:lle Tbilisissä.

Saakashvili ei viitannut suoraan eronneen presidentin Eduard Shevardnadzen valtakeskittymään, mutta varoitti korruptioon tottuneista kenraaleista.

-On olemassa suuri joukko korruptoituneita kenraaleita. He ovat tottuneet helppoon elämään eivätkä halua muutosta. Kaaos ja epäjärjestys sopii heille hyvin, Saakashvili sanoi.

Georgian viime sunnuntaina tapahtunutta vallanvaihtoa seurannut viikko on sujunut maassa suhteellisen rauhallisesti. Esimakua levottomuuksista saatiin varhain tänä aamuna, kun pommi räjähti työväenpuolueen toimistorakennusten edustalla Tbilisissä.

- Rakennuksessa oli räjähdyksen aikaan sisällä vain turvallisuushenkilökuntaa, mutta kukaan ei haavoittunut, kertoi työväenpuolueen korkea-arvoinen jäsen Gela Daneliya. Työväenpuolue vastusti Shevardnadzen eroa ja suhtautuu kriittisesti Saakashviliin.

Armeija ei sekaannu

Georgian puolustusministeri David Tevzadze vakuutti tänään armeijan tukevan maan väliaikaishallintoa. Hänen mukaansa armeijan joukkoja ei käytetä sisäpoliittisten asioiden selvittelyyn.

- Armeijan joukot kuuluvat ulkopolitiikan välineisiin, niitä ei ole tarkoitus käyttää sisäpoliittisten tilanteiden selvittelyyn, kertoi Tevzadze lehdistötilaisuudessa Tbilisissä.

Tevzadze sanoi kiertäneensä tarkistamassa sotilastukikohdat varmistuakseen siitä, ettei niitä käytetä Shevardnadzelle uskollisten joukkojen ja kapinallisten välien selvittelyyn.

Georgian armeija on vajonnut rappiotilaan Neuvostoliiton romahdettua 1991. Noin 20 000 miehen vahvuinen armeija ei ole onnistunut tukahduttamaan venäläisjoukkoja uhkaavien sissien liikehdintää Pankisin solassa, mikä on ärsyttänyt Venäjää. Myös Yhdysvallat on kiinnostunut Georgian armeijan tulevaisuudesta. Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin on määrä vierailla maassa lähiaikoina ja keskustella puolustusyhteistyöstä, kertoi uutistoimisto Itar-Tass.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja