Mainos

Georgia syyttää Venäjää kaasusabotaasista

Georgian presidentin mukaan Venäjä on katkaissut tahallaan Georgian ja Armenian kaasutoimitukset.

Presidentti Mihail Saakashvili syyttää Venäjää kaasuputken rikkoutumisesta.

Hän sanoo, että Venäjä on jo aiemmin uhannut jättää Georgian ilman kaasua. Nyt jakelun keskeytys tapahtui juuri kun Georgiassa ollaan kylmimmän talven keskellä.

- Venäjältä saamamme selitykset ovat täysin riittämättömiä ja ristiriitaisia. Georgiaan on kohdistunut vakavaa sabotaasia Venäjän taholta, Saakashvili tulkitsee.

Korjaustöitä hidastavat vaikeat sääolot

Venäjä on keskeyttänyt kaasutoimitukset Georgiaan putkivaurion vuoksi. Kaasuntulo keskeytyi varhain tänään, kun maita yhdistävässä kaasuputkessa havaittiin vika.

Venäjän energiaministeriön tiedottaja kertoi uutistoimisto Interfaxille, että Mozdokista Tbilisiin kulkevan kaasuputken paineiden havaittiin pudonneen äkisti aamuyöllä Moskovan aikaa.

Putki jouduttiin sulkemaan kokonaan. Ministeriön mukaan nyt harkitaan, voitaisiinko putkiston varahaara ottaa käyttöön, jotta kaasutoimitukset saataisiin jälleen käyntiin. Korjaustöitä hidastavat vaikeat sääolot, muun muassa sankka lumipyry.

Räjähdykset tapahtuivat putken päähaarassa ja yhdessä sivuhaarassa lähellä Georgian rajaa. Venäjän hätätilaministeriön mukaan niiden syy on vielä epäselvä, mutta myös terroriteon mahdollisuutta tutkitaan.

Georgia on vahvasti riippuvainen Venäjän kaasutoimituksista.

Kolme räjähdystä

Venäläisviranomaisten mukaan putkivauriot aiheutuivat kahdesta Georgian rajan tuntumassa sattuneesta räjähdyksestä. Heidän arvion mukaan kuluisi vähintään kaksi päivää ennen kuin kaasuntoimituksia voidaan jatkaa.

Lähes samaan aikaan kun kaasuntoimitus keskeytettiin, Venäjän hätätilaministeriö kertoi, että Venäjältä Georgiaan kulkeva päävoimansiirtolinja oli mennyt poikki kolmannessa, erillisessä räjähdyksessä. Linjan korjaamiseen arvellaan kuluvan ainakin viikko.

Tutkijat arvelevat, että räjähdykset ovat sabotaasia, ei terrorismia.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutiset 22.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.