Genevessä pyritään jalkaväkimiinojen kieltämiseen

Jalkaväkimiinojen kieltäminen nousi keskeiseksi aiheeksi Geneven aseidenriisuntakonferenssin aloittaessa tämänvuotisen työnsä tänään.

Suomen edustaja, suurlähettiläs Markku Reimaa sanoi, että tavoitteena on oltava maailmanlaajuinen ja oikeudellisesti sitova sopimus, jota voidaan tehokkaasti valvoa.

Jalkaväkimiinojen kieltämishanke sai uutta vauhtia jo viime viikolla, kun presidentti Bill Clinton ilmoitti Yhdysvaltojen pyrkivän maailmanlaajuiseen jalkaväkimiinojen kieltoon YK:n alaisuudessa toimivassa Geneven aseistariisuntakonferenssissa. Konferenssille lähettämässään viestissä Clinton kehotti tänään sitä ripeään työhön jalkaväkimiinojen samoin kuin ydinaseiden valmistukseen käytettävän ns fissiilimateriaalin tuotannon kieltämiseksi.

Eri puolilla maailmaa on nykyään noin sata miljoonaa jalkaväkimiinaa. Niihin kuolee tai niistä vammautuu 25000 ihmistä vuosittain, heidän joukossaan tuhansia lapsia. Geneven aseidenriisuntakonferenssissa on tällä hetkellä 61 jäsenmaata, tarkkailijoina konferenssin työhön osallistuu yli 30 maata.

Viime vuoden toukokuussa yli 50 maata sopi Genevessä jalkaväkimiinojen käytön rajoituksista. Useat kansainväliset järjestöt luonnehtivat tuolloin rajoituksia erittäin vaatimattomiksi ja vaativat täyskieltoa.

Jalkaväkimiinojen kieltämistä vastaan ovat haranneet etenkin Venäjä ja Kiina, jotka ovat niiden suurimmat valmistajamaat. Suomi ei tukenut keväällä Genevessä täyskieltoa, mutta sittemmin ovat ulkoministeri Tarja Halonen ja puolustusministeri Anneli Taina vakuuttaneet, että Suomi tukee jalkaväkimiinojen täydellistä kieltämistä.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat