Mainos

Geneven Ukraina-neuvotteluissa edistytty

Venäjän, Ukrainan, EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluissa Genevessä on saavutettu odotuksia parempia tuloksia Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi. 

Ministerit sopivat yhteisestä lausunnosta, jossa kehotetaan Ukrainan kriisin osapuolia pidättäytymään väkivallasta.  

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrov kertoi sovusta ensimmäisenä. Lavrovin mukaan keskustelut jatkuvat eri muodoissa Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi.  

Ennakko-odotuksia selvästi pitemmiksi venyneissä neuvotteluissa sovittiin laittomien aseellisten ryhmien hajottamisesta ja vallattujen hallintorakennusten luovuttamisesta. Mielenosoittajia vastaan ei nosteta syytteitä, elleivät he ole syyllistyneet henkirikoksiin. 

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi, että Etyjin tarkkailijoilla on tärkeä rooli avustaa Ukrainan viranomaisia ja paikallisia viranomaisia tilanteen rauhoittamisessa.  

EU:n ulkoministeri Catherine Ashton huomautti vielä, että Ukrainan presidentinvaalien toukokuussa täytyy olla vapaat ja oikeudenmukaiset. Tämä on Ashtonin mukaan paras tie vakauteen. 

Neuvotteluissa ei keskusteltu Venäjän vastaisten pakotteiden vähentämisestä. Ulkoministeri Kerryn mukaan tämä olisi vielä ennenaikaista. Pakotteita saatetaan lisätä, jos tilanteessa ei saada edistystä. 

Ashton ja Kerry torjuivat väitteen, että länsimaat olisivat hyväksyneet Krimin liittämisen Venäjään. Molemmat korostivat että EU ja Yhdysvallat pitävät edelleen Krimin liittämistä Venäjään laittomana.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.