Mainos

Geenitutkimuksen tuloksia esille huomenna

Ihmisen geeniperimää kartoittaneet kansainväliset tutkijaryhmät julkistavat huomenna työnsä tulokset, jotka ennakoivat läpimurtoa sairausten hoidossa.

Kymmenen vuotta kestänyt ihmisen geenejä tutkiva HGP-projekti toimii julkisin varoin ja siihen kuuluu 20 kansainvälistä tutkijaryhmää. Tutkijat kertoivat alustavista löydöksistä jo viime kesäkuussa, mutta kaikki tieto on nyt järjestetty ja loppuraportti julkistetaan virallisesti huomenna yhtäaikaisesti viidessä maassa sekä kahdessa arvostetussa tiedelehdessä.

Tutkijat ovat saaneet selville muun muassa sen, että ihmisellä onkin 30 000-40 000 geeniä, eli ainoastaan puolet siitä mitä aiemmin uskottiin. Ihmisen geenimäärä on siten vain kaksi kertaa suurempi kuin esimerkiksi madoilla ja banaanikärpäsillä.

Ihmisgeenien tutkimus on kuitenkin vasta aluillaan ja kuluu vielä useita vuosia, ennen kuin geenejä ymmärretään täydellisesti.

Tiedemiesten mukaan kaikkien geenien tunnistaminen ja niiden toimintojen selvittäminen mullistaa aiemman tiedon sairauksien synnystä, hoidosta ja ehkäisystä. Ihmisgeenien kartoittamiseen liittyy kuitenkin myös eettisiä ongelmia, kuten esimerkiksi pelko siitä, että geenejä valikoimalla yritettäisiin luoda "superihmisiä". (STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.