Mainos

Geenitestit salliva lakiesitys kariutumassa

Eduskunta on hylkäämässä lakiesityksen, joka mahdollistaisi työntekijöiden geenitestauksen. Asiasta on tarkoitus sopia työasiainvaliokunnan hallitusryhmien edustajien neuvottelussa perjantaina.

Tilanne todettiin samalla joukolla jo aiemmin, kun perustuslaki- ja hallintovaliokunnat olivat antaneet työasiainvaliokunnalle tyrmäävät lausuntonsa hallituksen esityksestä. Perustuslakivaliokunta vaati, että geneettisiä tutkimuksia koskevat kohdat pitäisi jättää pois uudistuksesta. Myös hallintovaliokunta korosti monia geenitesteihin liittyviä ongelmia. Niiden tulokset ja johtopäätökset voivat olla kiistanalaisia. Lisäksi niiden sallimiseen liittyy sekä eettisiä että työntekijän oikeusturvaan liittyviä ongelmia.

Lausunnossa esitetään, että geenitestien käyttö työhönotossa pitäisi olla kiellettyä, vaikkakin tarkoituksena olisi työntekijän suojelu, ennen kuin asia on perusteellisesti selvitetty. Hallintovaliokunta arvosteli lakiesitystä myös muilta osin. Työntekijöiden henkilötietojen käsittelyä koskevat ehdotukset ovat sen mielestä osittain liian väljiä ja tulkinnanvaraisia. Työasiainvaliokunnan piirissä on keskusteltu, että eduskunnan hylkäävän päätöksen saatteeksi liitettäisiin hallitukselle kehotus valmistella asiaa uudelleen yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.