Mainos

Geenitekniikan lautakunnan toiminnasta tutkintapyyntö

Geenitekniikan lautakunnan toiminnasta on tänään jätetty tutkintapyyntö oikeuskanslerille.

Geenimanipuoloitua rapsia on viljelty Suomessa viime vuonna

Kansalaisten Bioturvayhdistys pyytää oikeuskansleria selvittämään, toteuttaako lautakunta geenitekniikan valvontavelvollisuuttaan lain edellyttämällä tavalla. Yhdistys muun muassa epäilee, että lautakunta on laiminlyönyt virkavelvollisuutensa geenitekniikan koetoiminnan rekisterin ylläpidosta.

Yhdistyksen tutkimuspyyntö koskee myös lautakunnan menettelyä tapauksessa, jossa suomalaisyrityksen maahantuomasta rapsin siemenerästä löytyi geenimuunnellun rapsin siementä. Bioturvayhdistys on jättänyt tapausta koskevan tutkintapyynnön myös poliisille.

Poliisin toivotaan selvittävän muun muassa siemenen maahantuojan ja siemenen toimittajan juridista vastuuta. Geenitekniikan lautakunta on valtioneuvoston asettama lautakunta, jonka jäsenet nimitetään viideksi vuodeksi sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä. Nykyinen lautakunta on asetettu kesäkuun alussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää parhaillaan lautakunnan jäsenten patenttioikeuksista johtuvia esteellisyysongelmia. Patentti- ja rekisterihallituksen lausunnon perusteella ministeriössä arvioidaan, että patenteista johtuva esteellisyys on rajattavissa. Ministeriö kuitenkin edelleen selvittää, kuinka usein patenteista johtuva esteellisyys on toistunut lautakunnan kokouksissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.