Geenit vaikuttavat tupakointikäyttäytymiseen

Noin puolet tupakointikäyttäytymisen ja yli kolmasosa nikotiiniriippuvuuden eroista selittyy geneettisillä tekijöillä, osoittaa Helsingin yliopistossa lauantaina tarkastettava väitöstutkimus.

Terveydenhuollon maisteri Ulla Broms on selvittänyt väitöstyössään tekijöitä, jotka vaikuttavat yksilötasolla tupakoinnin aloittamiseen ja lopettamiseen, tupakoinnin määrään ja nikotiiniriippuvuuteen. Tutkimuksen mukaan perintötekijöillä on merkitystä riippuvuuden kehittymiselle, mutta myös yhteiskunnalliset erot muun muassa koulutuksessa ja siviilisäädyssä vaikuttavat tupakan käyttöön ja kykyyn lopettaa. Korkea koulutus ja ammattiasema ennustivat tupakoinnin lopettamista. Miehillä lopettamista ennusti myös avio- tai avoliiton solmiminen, ja ylipäänsä parisuhteessa eläminen näytti edesauttavan tupakoinnin lopettamista.

Broms muistuttaa, että vaikka perinnöllisillä tekijöillä on selvä osuus nikotiiniriippuvuuden kehittymisessa, tupakkariippuvuus ei voi syntyä, jos ei käytä tupakkaa. Näin ollen yhteiskunnan toimenpiteillä on merkittävä vaikutus väestön tupakointiin.

Kolme neljästä tupakoitsijasta oli nikotiiniriippuvaisia. Tutkimus vahvisti että suurtupakoitsijat ovat useammin riippuvaisia, mutta myös henkilö joka polttaa vain vähän voi kehittää riippuvuuden.

Geneettiset tekijät selittivät noin puolet tupakoinnin aloittamiseen, tupakointimäärään ja tupakoinnin lopettamiseen liittyvästä vaihtelusta.

- Perintötekijät näyttävät vaikuttavan miehillä aloittamiseen ja lopettamiseen vahvemmin, kun taas naisilla geenit näyttävät vaikuttavan enemmän tupakoinnin määrään, Broms kertoo. Tulosten perusteella näyttää siltä, että tupakoinnin aloittamiseen ja lopettamiseen ja toisaalta tupakoinnin määrään vaikuttavat eri geenit.

Tutkimukseen osallistui kaikkiaan noin 9000 suomalaista kaksosta ja heidän perheenjäsentään. Aineisto kerättiin kyselytutkimuksilla ja haastatteluilla, ja osalta kerättiin myös geeninäytteitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat