Mainos

Geeniruoan turvallisuutta tutkitaan USA:ssa

Yhdysvalloissa on luvattu aloittaa laajat selvitykset geenimuunneltujen elintarvikkeiden turvallisuudesta. Tällaisten tutkimusten tarve myönnetään USA:ssa nyt ensimmäisen kerran. Pääasiallisena syynä selvityksiin ryhtymiselle on se, että Euroopan unioni kieltäytyy ostamasta Yhdysvalloista sellaisia tuotteita, joissa on geenimuunneltuja aineksia.

Terveys- ja ympäristötutkimuksia tarvitaan, jotta kuluttajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa saataisiin hyväksymään tuotteet, jotka sisältävät geneettisesti muunneltuja aineosia. Yhdysvaltain maatalousministeriö pyytää myös biotekniikkafirmoja ja elintarviketuottajia rauhoittamaan kuluttajia ja merkitsemään selkeästi geenimuunnellut tuotteet.

Yhdysvaltain ruokateollisuus vastustaa kiivaasti elintarvikkeiden merkitsemistä. Yhdysvaltain maatalousministeriö tosin on painottanut myös sitä, että se jatkaa taivutteluaan saadakseen EU:n hyväksymään amerikkalaiset geenimuunnellut tuotteet markkinoilleen.

Amerikkalaiset kuluttajat heränneet

Yhdysvalloissa maatalousministeriö on hyväksynyt tuotantoon jo noin 50 geneettisesti muunneltua lajiketta. Nykyisin esimerkiksi lähes kaikki Yhdysvalloista vietävä vilja sisältää myös geenimuunneltua viljaa, sillä tavallista ja muunneltua viljaa ei yleensä erotella. Yhdysvaltain viljantuottajat ovat nyt hankalassa asemassa, koska geenikiistojen vuoksi vilja menee huonosti kaupaksi. Esimerkiksi Yhdysvaltojen maissin vienti on tällä hetkellä lähes olematonta.

Amerikkalaiset kuluttajatkin ovat heränneet kyselemään geenimuuntelun haitoista, sillä elintarvikeviranomaiset eivät ole tähän saakka vaatineet minkäänlaisia testituloksia tuottajilta, vaan vakuutukset tuotteiden turvallisuudesta ovat riittäneet. Monet ovat olleet kauhuissaan kuultuaan, että geenimuunnellun maissin siitepöly on tuhonnut monarkkiperhosen toukkia. Tuotekehittelijät pitävät kohua liioitteluna, mutta eivät ole voineet osoittaa väitteitä perhoskuolemista vääriksi.

Yli puoli miljoonaa amerikkalaista on myös allekirjoittanut elintarvikeviranomaisille suunnatun vetoomuksen, jossa he vaativat pakollisia merkintöjä geenimuunneltuihin elintarvikkeisiin. Geenimanipulaation tarkoituksena on luoda lajikkeita, jotka kestävät kasvitauteja ja tuhohyönteisiä perinteisiä lajikkeita paremmin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.