Mainos

Geenihoito pidentää aivokasvaimesta kärsivien elinikää

Tuoreen tutkimuksen mukaan geenihoito voi pidentää aivokasvaimesta kärsivien elinikää. Kyseessä ei ole varsinainen parannuskeino pahanlaatuiseen aivokasvaimeen, mutta tutkimustuloksia pidetään lupaavina.

Leikkaus- ja säteilytyshoitoon liitetty geenihoito on pidentänyt vaikeasta aivokasvaimesta kärsivien elinikää. Tämä selviää European Society of Gene Therapyn kokouksessa Tampereella tänään julkistetusta tutkimuksesta.

Tutkimuksen tekivät Kuopion yliopistollisen sairaalan, A.I. Virtanen -instituutin ja lontoolaisen Ark Therapeutics Groupin tutkijat yhteistyössä. 36 potilasta Kuopion neurokirurgian klinikalta osallistui vuosina 1998-2002 tutkimukseen, jossa toiselle potilasryhmälle annettiin nykystandardien mukaista hoitoa aivokasvaimeen. Toinen ryhmä sai tämän lisäksi geenihoitoa.

Tutkimuksen tulokset olivat lupaavia: geenihoidettujen potilaiden keskimääräinen elinikä piteni 39 viikosta 71 viikkoon.

- Tämä on lupaava mahdollisuus, joka kuitenkin vaatii vielä lisätutkimuksia. Vasta selvästi laajemman jatkotutkimuksen jälkeen hoito voidaan ottaa yleiseen käyttöön, jos se todetaan hyväksi, tutkimusryhmään kuulunut neurokirurgian professori Matti Vapalahti kertoo.

Vapalahti toivoo, että laajempi tutkimus, jossa on mukana yli 200 potilasta, saataisiin käynnistettyä jo ensi vuonna. Jatkotutkimuksesta tulee kansainvälinen, mutta suomalaiset ovat edelleen siinä mukana.

Ei varsinainen parannuskeino

Geenihoidossa aivokasvaimen poistosta jääneen leikkausontelon reunoihin annetaan injektioruiskeena geenipohjaista lääkettä. Lääkkeellä pyritään tuhoamaan aivoihin mahdollisesti jääneet syöpäsolut.

Matti Vapalahti muistuttaa, että kyseessä ei ole varsinainen parannuskeino pahanlaatuiseen aivokasvaimeen. Pahanlaatuinen kasvain on käytännössä aina tappava ja eliniänodote suhteellisen lyhyt.

- Tauti on on vaikea, eikä meillä ainakaan vielä ole siihen parantavaa hoitoa. Tutkimus on kuitenkin ensimmäinen askel eteenpäin. Vapalahti on kuitenkin vielä varovainen geenihoidon suhteen.

- Geenihoidossa on tavattoman paljon potentiaalisia mahdollisuuksia. Nyt täytyy kuitenkin edetä rauhallisesti, lain ja tutkimusjärjestyksen mukaan.

Pahanlaatuisesta aivokasvaimesta kärsii vuosittain Yhdysvalloissa ja Euroopassa noin 38 000 ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.