Geenihoidolla voidaan alentaa kolesterolia

Maksaan kohdistuvalla geenihoidolla voidaan puuttua perinnöllisiin rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja estää valtimonkovettumataudin kehittymistä. Kuopion yliopistossa tehty koe-eläintutkimus osoittaa, että geenihoidolla on mahdollista alentaa kolesterolia pitkäaikaisesti ja ilman merkittäviä sivuvaikutuksia.

-Tuloksia voidaan hyödyntää paitsi perinnöllisesti korkean kolesterolin hoidossa myös muiden vaikeiden maksasairauksien terapiassa, arvioi aiheesta väitellyt lääketieteen lisensiaatti Timo Pakkanen.

Tuloksia voidaan soveltaa myös kliiniseen käyttöön erilaisten kirurgisten toimenpiteiden, esimerkiksi ohitusleikkausten, yhteydessä. Valtimonkovettumatauti eli ateroskleroosi on yleisin kuolinsyy länsimaissa. Sepelvaltimon ja alaraajojen valtimoiden ahtaumia hoidetaan nykyisin ohitusleikkauksilla ja pallolaajennuksilla. Seurauksena on kuitenkin usein verisuonen uudelleenahtautuminen. Geenihoidossa ahtauman kehittyminen pyritään estämään valtimon seinämään paikallisesti kohdistuvalla hoidolla.

Kolesteroli putosi jopa 40 prosenttia

Pakkanen tutki geenisiirron turvallisuutta ja tehokkuutta pienellä ja suurella koe-eläimellä. Ihmisen korkeaa perinnöllistä kolesterolitautia vastaavassa kanimallissa geeninsiirto pudotti enimmillään kokonaiskolesterolitasoa noin 40 prosenttia vertailuryhmään verrattuna. Hoitovaikutus kesti yli kolme vuotta.
Verisuoneen tehtävän geeninsiirron toimivuus varmennettiin myös isossa, ihmistä vastaavassa eläinmallissa eli sialla.

Kuopiossa on annettu geenihoitoa vuodesta 1995 lähtien noin 120 ihmiselle, mm. aivokasvainpotilaille. Pari vuotta sitten amerikkalaiset tutkijat kertoivat, että geeniterapiaa oli käytetty onnistuneesti myös ihmisen valtimosairauksien hoidossa. Pakkasen väitös tarkastettiin lauantaina Kuopion yliopistossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat