Mainos

Geenielintarvikkeet eivät kiinnosta kuluttajia

Suomalaiset suhtautuvat edelleen kielteisesti geenimanipuloituihin elintarvikkeisiin. Kuluttajien kielteisten asenteiden vuoksi geenitekniikan avulla tuotetutut elintarvikkeet eivät ole yleistyneet.

Ruokaa

Suomessa ei ole markkinoitu tuotteita, joiden tuotemerkinnöissä olisi kerrottu, että ne sisältävät geenimanipuloituja raaka-aineita. Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaiseman tutkimuksen mukaan kuluttajat suhtautuvat geenitekniikan käyttöön elintarvikkeissa kielteisemmin kuin kaupan ja valmistajien edustajat. Geenitekniikan vastustajien mielestä manipuloinnin riskit ovat tuntemattomia ja hallitsemattomia. Geenimanipulointia on verrattu mm. ydinvoiman käyttöön. Vastustajien mielestä geenitekniikan avulla saatavat hyödyt ovat pieniä. Heidän näkemystensä mukaan manipulaatio voitaisiin korvata esimerkiksi luomuviljelyn avulla.

Geenitekniikan kannattajat näkevät myös manipuloinnissa riskejä. Heidän mielestään riskit voidaan kuitenkin rinnastaa arkisiin riskeihin, kuten tupakanpolttoon tai liikenneonnettomuuksiin. Kannattajat näkevät geenitekniikan tarpeellisena kehityksenä kasvinjalostuksessa. He uskovat, että manipulaation avulla saadaan parempia elintarvikkeita.

Eettinen keskustelu vähäistä mediassa

Geenimanipuloidut elintarvikkeet ovat nousseet esiin julkisuudessa lähinnä silloin, kun joidenkin tuontielintarvikkeiden on epäilty sisältävän geenimanipuloituja aineita. Näitä tuotteita ovat olleet mm. tietyt soijakastikkeet sekä maissivalmisteet.

Maamme valtalehdissä vähälle huomiolle on jäänyt eettinen keskustelu geenitekniikasta sekä manipuloinnin vaikutukset koko yhteiskuntaan. Tutkimuksen mukaan geenitekniikkaan myönteisesti suhtautuvien mielestä media ohjaa ja muokkaa voimakkaasti kansalaisten mielipiteitä asiasta hakemalla sensaatioita. Heidän mukaansa media pelottelee, ja tekee kuluttajista ennakkoluuloisia.

Geenimanipulointiin kielteisesti suhtautuvien mielestä media on avoin ja tärkeä keskustelukanava, jossa on tuotu esille erilaisia mielipiteitä geenitekniikasta. Kriittisesti suhtautuvien mukaan mediassa käydyn keskustelun ongelmana on ollut se, että kaikki osapuolet eivät ole esittäneet mielipiteitään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.