Mainos

Gazprom suunnittelee LNG-laitosta Jamalin niemimaalle

Venäläinen maakaasujätti Gazprom suunnittelee nesteytettyä kaasua tuottavan laitoksen rakentamista Jamalin niemimaan maakaasuvarojen hyödyntämiseksi, kertoi yhtiön varapääjohtaja Alexander Rjazanov tänään Pietarissa.

-Tutkimme parhaillaan eri vaihtoehtoja kaasun kuljettamiseksi eli uusien kaasuputkien rakentamista ja kaasun nesteyttämistä. Taloudellisesti nesteyttäminen on houkutteleva vaihtoehto, totesi Rjazanov.

Maakaasun kuljettaminen markkinoille jäävahvistetuilla LNG-tankkereilla tulisi Rjazanovin mukaan halvemmaksi kuin uuden kaasuputken rakentaminen. Gazprom arvioi 25 miljardia kuutiometriä maakaasua nesteyttävän laitoksen maksavan 3-3,5 miljardia dollaria. Rakennustyöt voitaisiin aloittaa ehkä 2-3 vuoden kuluessa.

Venäjä ei ole aiemmin tuottanut nesteytettyä maakaasua, vaan kaasu on toimitettu asiakkaille kaasuputkistolla. Gazprom on viime vuosina kuitenkin suunnannut yhä määrätietoisemmin toimintaansa myös nesteytetyn maakaasun markkinoille.

Rjazanovin mukaan Gazprom aloittaa tänä vuonna raaka-ainepörsseissä kaupankäynnin LNG:llä ja osallistuu useisiin kaasun nesteytyshankkeisiin. Iranissa se on yhdessä TotalFinaElfin ja Petronasin kanssa mukana Parsin eteläisen jättiläiskentän hyödyntämisessä.

Shellin johtama kansainvälinen yhtiöryhmä selvittää parhaillaan edellytyksiä maailman suurimman maakaasun nesteytyslaitoksen rakentamiseksi Sahalinin saarelle Venäjän Kaukoitään. Sen on määrä valmistua vuonna 2006.

Gazprom ilmoitti aiemmin olevansa halukas osallistumaan hankkeeseen. Gazprom hallitsee neljäsosaa maailman tunnetuista maakaasuvaroista ja tuottaa neljäsosan koko maailman maakaasuntuotannosta kolmella jättiläiskentällään Nadym-Purtazin alueella länsi-Siperiassa. Kenttien tuotanto on kuitenkin ollut laskussa jo useita vuosia.

Uutta maakaasun tuotantoa Gazprom rakentaa Jamalin niemimaan kaasuesiintymien varaan. Yhtiö teki tätä koskevan päätöksen aiemmin tänä vuonna. Gazprom ennakoi Jamalin alueen tuotannon nousevan vuonna 2010 jo 100 miljardiin kuutiometriin maakaasua vuodessa.

Nadym-Purtazin alueen kolmen jättiläiskentän kaasuntuotanto oli viime vuonna 513 miljardia kuutiometriä, kun se vuotta aiemmin oli 523 miljardia kuutiometriä. Vuonna 1998 tuotanto oli 554 miljardia kuutiometriä. Gazprom vie maakaasua Eurooppaan noin 130 miljardia kuutiometriä vuodessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.