Mainos

Gazprom nostaa vientikaasun hintaa

Vientikaasun hinta nousee 257 dollarista 293 dollariin 1000 kuutiometriltä.

Venäjän valtion kaasumonopoli Gazprom aikoo korottaa vientiin menevän maakaasun keskihintaa ensi vuonna 36 dollarilla tuhannelta kuutiometriltä, kertoo sanomalehti Vedomosti. Vientikaasun hinta nousee Gazpromin suunnitelmissa 293 dollariin, kun kaasu tänä vuonna maksaa 257 dollaria tuhannelta kuutiometriltä.

Venäjän kotimarkkinoiden kaasun hinta nousee Gazpromin ensi vuoden budjetin luonnoksesta saatujen tietojen mukaan 15 prosenttia. Maakaasun keskimääräinen kotimarkkinahinta nousee 49 dollariin tuhannelta kuutiometriltä.

Analyytikot luonnehtivat Gazpromin hinnankorotuksia aggressiivisiksi. Vedomostin tietojen perusteella Länsi-Euroopan ostaman maakaasun hinta nousisi enemmän kuin keskihinta, sillä kaasua on budjettiluonnoksen mukaan tarkoitus myydä Itä-Eurooppaan edelleen keskihintaa alhaisemmalla hinnalla.

Gazprom odottaa Valko-Venäjän maksavan maakaasusta ensi vuonna 200 dollaria tuhannelta kuutiometriltä, kun se tänä vuonna maksaa kaasusta keskimäärin 46 dollaria tuhannelta kuutiometriltä, ilmenee lehdelle vuodetusta budjetista.

Kommersant-lehti kirjoittaa, että Baltian maiden maakaasun hinta nousee korkeimmillaan 260 dollariin tuhannelta kuutiometriltä. Gazpromin tiedottaja Sergei Kuprianov kertoi Kommersantille, että Baltian maat maksavat kaasusta "keskimääräisen eurooppalaisen hinnan".

Latvian maakaasun hinta on Kommersantin mukaan nousemassa 220 dollariin ja Liettuan 210-230 dollariin tuhannelta kuutiometriltä. Eesti Gaasin johtaja Raul Komov oli sanonut lehdelle, että "260 dollarin hinta tuhannelta kuutiometriltä on täysin mahdollinen".

Gazpromin vientikaasun kallistuminen ei näy Suomessa

Venäjän valtion kaasumonopolin Gazpromin aikeet nostaa vientikaasun hintaa eivät vaikuta Suomessa. Kaasuyhtiö Gasumin toimitusjohtajan Antero Jänneksen mukaan yhtiöllä on Gazpromin kanssa pitkäaikainen hankintasopimus.

- En ole kuullut uutisesta, mutta se ei tule vaikuttamaan kaasun hintaan. Meillä on vuoteen 2025 ulottuva sopimus, sanoo Jännes.

Suomeen tuotavan maakaasun hankintahintaa määrittelevät tietyt indeksit, ja hinnat lasketaan vertailupolttoaineen hintakehityksen mukaan kuukausittain. Hankintahinta on sidottu raskaan polttoöljyn ja kivihiilen hintaan sekä suomalaiseen energiaindeksiin. Eniten maakaasun hintaa nostaa öljyn kallistuminen.

Jänneksen mukaan kaasun hinta maksaa tällä haavaa noin 200 dollaria tuhannelta kuutiometriltä. Ensi vuoden hintaa hän ei ennakoinut.

Gasumin suurin omistaja on Fortum 31 prosentin osuudella. Gazprom omistaa yhtiöstä 25 prosenttia, Suomen valtio 24 prosenttia ja E.ON Ruhrgas 20 prosenttia.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.