Gazprom mukaan Saharan kaasuputken rakentamiseen

Venäläinen öljy-yhtiö Gazprom on kertonut suunnittelevansa kaasuputkea Nigeriasta Eurooppaan. Gazprom aikoo olla mukana suurprojektissa, jos putkihanke saadaan toteutuskelpoiseksi.

Putki aiotaan vetää Nigeriasta Saharan läpi Afrikan pohjoisrannikolle. Ensimmäisen jo rakennuspäätöksen saaneen osuuden rakennustöiden on määrä alkaa ensi vuonna. Nigerin ja Algerian läpi vedettävän kaasuputken pituudeksi tulee yli 4100 kilometriä.

Venäjä lähestyi Nigeriaa

Dmitri Medvedevin vierailulla Nigeriassa Venäjä ja Nigeria allekirjoittivat kahdenvälisen sopimuksen, joka lähensi kahta energiarikasta valtiota. Venäjän avulla Nigeria aikoo ehostaa pahoin rapistunutta kaasu- ja öljyteollisuutta.

Gazprom ja Nigerian kansallinen öljy-yhtiö NNPC perustivat sopimuksen teon yhteydessä yhtiön, joka tulee hallinnoimaan uutta kaasuputkea, jos se saadaan rakennettua.

Gazprom on Nigerian markkinoilla huomattavasti läntisiä kilpailijoitaan ExxonMobilia, Chevronia ja Royal Dutch Shelliä myöhemmin. Läntisillä yhtiöillä on Nigeriasta jo useamman vuoden kokemus. Nigerjoen suistossa ne ovat joutuneet jopa suiston itsenäisyyttä ajavan sissiliikkeen hampaisiin. Gazpromin johtaja Boris Ivanov ei kuitenkaan ole etumatkasta huolissaan:

- Eurooppa ei vain tiedä, vaan se on myös huolestunut tästä suunnitelmasta, hän uhoaa.

Nigerialla on hallussaan Afrikan suurimmat kaasuvarannot, mutta tuottajana se on vasta kolmanneksi suurin Egyptin ja Algerian jälkeen. Öljyntuottajana se pitää Afrikassa kakkostilaa Angolan kiilatessa kärkeen.

Kreml lähestyy entisiä ystäviään

Kaasuyhteistyön lisäksi Venäjällä on Nigerian kanssa käynnissä neuvottelut ydinvoimalan rakentamisesta Nigeriaan. Venäjän kansallisen atomienergiayhtiön Rosatomin johtajan mukaan venäläiset saisivat myös etsiä Nigeriasta uraania, mutta niitä suunnitelmia hidastaa selkeän tiedon puute Nigerian uraanivarannoista.

Medvedevin Afrikan kiertue sen sijaan jatkuu Namibiassa, jossa uraanin etsintä on täydessä käynnissä. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Moskovan suhteet Afrikkaan olivat huonolla hoidolla, mutta nyt Venäjä lähestyy Neuvostoliiton aikaisia ystäviään, joilla on hallussaan runsaat luonnonvarat.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat